Erä-lehden kalastuskilpailussa menestyminen tai peräti suomenennätyskalan saaminen on niin kova juttu, että se ei satu kenen tahansa kohdalle, vaikka kuinka yrittäisi. Maailmanennätyksen haltijaksi sen sijaan voi päästä paljon helpommin!

Totta se on, ME on muutaman kalan kohdalla helpompi juttu kuin SE – ainakin jos puhutaan IGFA:n (International Game Fish Association) valvomista siimaluokkaennätyksistä. Esimerkiksi tavallisen harjuksen (thymallus thymallus) ennätyksen haltijaksi pääsee käytännössä kuka tahansa, jos vain saa harrin sääntöjen määräämällä tavalla ja punnituttaa sen virallisesti. Tämä johtuu siitä, että lajilla ei ole tällä hetkellä ainoatakaan voimassa olevaa ennätystä siimaluokissa 1, 2, 3, 4, 6, 8 eikä 10 kg!

Ainoa voimassaoleva harjusennätys on All-tackle -luokkaan ilmoitettu 1,69 kg harjus, jonka sai Jean-Paul Pequegnot Dessausta Saksassa 12.9.2001.

Myös järvilohen ME-mieheksi, -naiseksi tai -junioriksi pääsisi aika halvalla muutamissa siimaluokissa, sillä nykyiset ennätykset ovat: 1,87 kg (1 kg siima), 5,92 kg (2 kg), 8,13 kg (3 kg), 10,48 kg (4 kg), 2,8 kg (6 kg), 0,87 kg (8 kg), 1,55 kg (10 kg) ja 10,76 kg (15 kg).

Itsekin olisin ylpeä 6, 8 ja 10 kg siimaluokkien ME-mies, jos vain olisin kalani niihin oikein ilmoittanut! Vaan kun ei ole tullut mieleenkään kaloilla ihan niin paljon kehuskella.

Potentiaalinen ME-kala?Tämä viime kesänä saatu 5,2 kg järväri olisi oikein dokumentoituna kelvannut komeasti IGFAn ME-kalaksi 10 kg siimaluokassa.

IGFA:n säännöissä kerrotaan tarkasti, millä tavoin pyydystetyt ja punnitut kalat voidaan hyväksyä ennätysrekisteriin. Esimerkiksi suomalaisten vetouistelijoiden yleisesti käyttämä kolmihaarakoukulla varustettu täkyraksimalli ei ole ennätyskelpoinen, sillä syötillä kalastettaessa saa käyttää vain korkeintaan kahta yksihaarakoukkua, joiden välimatkakin on tarkoin säädelty.

Asiasta kiinnostuneet voivat vierailla IGFAn internetsivuilla ja harkita sen jälkeen vaikka jäsenyyttä. Jäsenmaksu on vain 40 dollaria vuodessa. Jäsenetuina saa mm. 2007 World record game fishes -kirjan, 6 kertaa vuodessa ilmestyvän International Angler -lehden ja muuta pikku rekvisiittaa. Jäsenkortilla saa alennusta mm. monilta suuren maailman Charter-kippareilta. Lisäksi jäsen saa käyttäjätunnuksen ja salasanan, joilla pääsee kaikkein pyhimpään eli tutkimaan voimassa olevia IGFAn maailmanennätyksiä.

Mukava olisi nähdä suomalaisiakin nimiä ME-tilastoissa!