Suhtautuminen pyydystä ja päästä -kalastukseen on yhtä intohimojen ristiaallokkoa puolesta ja vastaan. Muutamat kalastajat häilyvät allekirjoittaneen lailla jossain rajamailla.

Pyytää ja pitää vai pyytää ja päästää on ollut minulle käytännön ongelma, jota olen pohtinut perusteellisesti jo vuosien ajan. Viehekokeilujen vuoksi olen ”joutunut” kalastamaan enemmän kuin olen kalaa tarvinnut ja sen vuoksi kalojen vapauttaminen on ollut lähes pakollista. Siinä sivussa olen jatkuvasti pohtinut koko touhun oikeutusta ja mielekkyyttä.

Tärkeimmät mielipiteeni c&r-kalastuksesta lausuin Erän numerossa 9-2002 eikä minulla ole niihin sanoihin paljoakaan lisättävää tai muutettavaa. Silti varaan itselleni oikeuden muuttaa mieltäni koska tahansa tässä tärkeässä asiassa.

Koska kalamiehellekin karttuu ikää vähintään yksi vuosi jokaista 12 kuukauden jaksoa kohti, tapahtuu kehon lisäksi muutoksia myös aivorustingissa. Viime aikoina olen ollut huomaavinani, että en saa enää entisenlaisia kiksejä vastaan pyristelevän kalan pakottamisesta haavin ulottuville. Tämä on vähentänyt intoani lähteä tavoittelemaan kaloja pelkän huvin vuoksi.

Hauen suhteen olen kuitenkin tehnyt satunnaisia poikkeuksia. Esimerkiksi eilen (25.4.) tuli käytyä suoltamassa perushaukea oikein sydämen kyllyydestä eräällä eteläsavolaisella metsäjärvellä. Keli oli mukavan sateentuhnuinen ja hauet hyvässä iskussa.

Koska järvi on matala ja siinä on rehevä vesikasvusto, kalastan lähes pelkästään ruohosuojatuilla Minnow Spoon -lusikoilla. Päivän värien (”särki” ja kuvan viehe) löydyttyä kalakontakteja alkoi tulla lähes jokaisella heitolla ja sain päästellä koukuista muhkean määrän &12; – 3&12; kg haukia.

Asiaan perehtymätön saattaisi luulla, että yhdellä yksihaarakoukulla varustettu Minnow Spoon vaurioittaa vapautettavaa kalaa vähemmän kuin esimerkiksi kahdella kolmihaarakoukulla varustettu vaappu, mutta niin ei välttämättä ole. Minnarin suuri koukku puhkaisee kalaan ison reiän ja etenkin koukussa olevan mahtava väkänen repii kalan suupieliä säälimättömästi. Väkänen haittaa selvästi vieheen irrottamistakin.

Minnow Spoonin väkänenSuuren koukun suuri väkänen vaurioittaa tarpeettomasti kalaa. Väkänen kannattaa poistaa, jos aikoo harrastaa C&R-kalastusta.

Irrottamisen helpottamiseksi ja haukien säästämiseksi olen poistanut Minnow Spooneistani väkäset. En ole tilastoinut karkaako kaloja nyt enemmän kuin ennen, koska sillä ei ole minulle mitään merkitystä. Annan kalalle jopa tahallani löysiä, jotta se pääsisi vapaaksi ilman ihmiskäden kosketusta. Silti joudun aika usein kaivelemaan kookasta koukkua syvältä hauen kidusperistä.

Hauki ja Minnow SpoonTämä hauki sai Minnow Spoonin koukusta suupieleensä ikävän vaurion, joten kala oli otettava syötäväksi.

Haukijärvelläni kaiken kokoiset hauet ottavat kaiken kokoisiin Minnow Spooneihin. Pitäisikö silloin käyttää suurta vai pientä viehettä? Suuressa on valtavan kookas ja pahasti repivä koukku, mutta se ei aina ole kiinni niin syvällä kalan nielussa kuin pieni viehe. Pienen Minnarin sirompi koukku ei jätä yhtä pahaa jälkeä.

Olen käyttänyt enimmäkseen keskikokoisia eli 7 cm Minnow Spooneja, mutta ongelmatilanteita ja harmillisia kalavaurioita tahtoo silti syntyä. Eilisen kokemuksen perusteella noin viidesosaan kaloista jäi pahempia jälkiä kuin oli tarkoitus ja ainakin osa niistä johtui myös vieheen rakenteesta.

Minnow Spoonin kiinteä koukku ja vahva ruohonsuojalanka haittaavat selvästi vieheen irrotusta. Tarkoitukseni onkin tutkia mahdollisuuksia käyttää vieheessä kokonaan uudentyyppistä koukutusta.Koukku voisi edelleen olla ruohosuojattu, yksihaarainen ja väkäsetön, mutta sen pitäisi olla pienempi ja se on kiinnitettävä vieheeseen leikarin välityksellä. Toteutus vain on vielä hieman hakusessa.

Palaan kuvien ja kokemusten kera asiaan, jos keksin toimivan ratkaisun.