Kalastus mukavassa seurassa on hauskaa, ja erikoisen hienoa se on silloin kun saa porukan ensimmäisen kalan.

Meitä oli Helatorstain tietämissä kymmenkunta Erä-miestä hienolla keskisuomalaisella taimenkoskella pohtimassa syntyjä syviä ja samalla rentoutumassa. Illansuussa sapuskaa ja saunaa odoteltaessa oikaistiin pari tuntia siimoja tuulisella virralla.

Tarkemmin sanottuna kaikki muut kalastivat paitsi meikäläinen, joka kanniskeli kipeytynyttä käsivarttaan lepositeessä. Olkapää oli niin juntturassa, että päätin seurata kosken virpomista vain katseella ja kameralla. Ja koska paras mahdollinen oppi ei koskaan ole pahaksi, päätin seurata itsensä maestro Jari Tuiskusen touhuja.

Koska vettä oli runsaasti ja se oli kylmää ja virtasi vuolaasti, kiinnitti Jari siimaansa melkoisen painavan lusikkauistimen ja toimitti sen ensimmäisen kosken niskamonttuun vinosti vastavirtaan suuntautuneella heitolla. Jari antoi vieheen kulkea melko vapaasti virran mukana lähellä pohjaa tehden vain silloin tällöin rauhallisia kelauksia ja napautuksia vavalla.

Olikohan se viides heitto tai jotain niillä main, kun jäntevä vapa singahti vahvalle kaarelle. Useampikiloinen kirkaskylkinen taimen ryntäsi väkisinkin vuolaaseen koskeen ja pakotti kalastajan jarruttamaan voimakkaasti, sillä seuraaminen alapuolella olevan vanhan myllyn ohi oli mahdotonta.

Harmi kyllä siima takertui pohjakiviin ja nirhautui poikki. Huonoa tuuria!

Pieni harmin häivähdys kalastajan kasvoilla, mutta ei maltin menetystä eikä sanaisan arkun avautumista. Jari sitoi tyynesti uuden vieheen kirkkaan vihreään siimaansa ja jatkoi kalastustaan kuin mitään sen kummempaa ei olisi tapahtunut.

Muutaman heiton jälkeen oli kala taas koukussa, ja kohta Jari jo nosti sen vedestä tottuneesti paljain käsin ilman haavia. Rasvaeväleikattu taimen oli peräisin todennäköisesti pari viikkoa aikaisemmin tehdystä istutuksesta, joten sen sai ottaa saaliiksi.

Koska Jari ojensi tuon kalan minulle, minä todella sain koko porukan ensimmäisen kalan!

Jari Tuiskusen taimenJari kalasti, mutta minä sain tämän taimenen.

Seurueen seuraavat noin kuusi kalaa sai puolestaan Jari Tuiskunen. Me muut saimme yhteensä muutaman taimenen, tyypillisesti 0-1 kalaa per mies. Kun oma olkapääni kesti aamulla muutaman kymmenen heittoa, onnistuin itsekin yhden täpläkyljen jallituksessa.

Näin on käynyt monta kertaa ennenkin: Kun kalastaa Jari Tuiskusen kanssa, voi jännittää vain sitä, kuka saa toiseksi parhaan saaliin!