Huonoista vavoista on tavattu sanoa, että ne kelpaavat korkeintaan hernekepeiksi. Mutta uskoisitko, että kohta voit ostaa itsellesi hyvän vavan, joka on tehty porkkanasta?

Kaksi skottilaista tohtoria, Eric Whale ja David Hepworth, ovat keksineet mullistavan idean korvata lasi- ja hiilikuidut porkkanasta tehtävällä biokuidulla. Nimen Curran saanut materiaali kehitettiin keksijöiden omistamassa CelluComp -yrityksessä ja ensimmäiset siitä tehtävät tuotteet ovat Just Cast –nimellä myytäviä perhovapoja.

Yhdenkäden perhovavan, jossa on 50 % Currania, valmistamiseen kuluu noin 2 kg porkkanoita. Yritys pystyy valmistamaan myös 80 % Curranista tehtyjä tuotteita ja lähitulevaisuudessa tuotteiden ”vihannespitoisuus” nousee käytännössä 100 %:iin.

Materiaali on keveämpää kuin hiilikuitu. Ensimmäisiä vapoja kokeilemaan päässeet kalastajat ovat kehuneet vapoja erittäin vahvoiksi ja nopeasti palautuviksi. Erikoisesti ne ovat saaneet kiitosta laajasta toiminta-alueestaan, minkä ansiosta samalla vavalla voi heittää hyvin eri painoisia siimoja.

Porkkanan lisäksi Curranin valmistamiseen voidaan käyttää muitakin vihanneksia, kuten turnipsia. Kuidun valmistusmenetelmä on huippusalaisuus ja sen kehittämiseen kului aikaa viisi vuotta.

CelluComp aikoo valmistaa Curranista kalastusvapojen lisäksi paljon muutakin, kuten lumilautoja ja auton osia. Mahdollisuuksia on lähes rajattomasti.

Porkkanapohjaisen kuidun ehdoton valtti on sen ympäristöystävällisyys verrattuna esimerkiksi hiilikuituun, jonka valmistamiseen tarvitaan öljyä.

Yrityksen nettisivut ovat osoitteessa www.cellucomp.com. Myös hakusanoilla curran fishing rod löytyy vaikka mitä aiheeseen liittyvää.