Valtakunnalliset eräalan messut ovat suuria yleisötapahtumia, joiden järjestämiseen tarvitaan iso joukko ihmisiä ja moninollainen budjetti. Mutta jos on intoa, taitoa ja hyviä suhteita, voi mukavat messut toteuttaa lähes ilmaiseksi.

Kun Ristiinan koulujen perinteinen pilkkitapahtuma peruuntui viime talvena huonon jäätilanteen vuoksi, ei nuorten kalastajien parissa jo pitkään toiminut Aki Hirvonen jäänyt toimettomaksi, vaan tarjosi kouluille peräti kalastusmessujen pitämistä. Tuumasto toimeen ja, kuinka ollakaan, vain kuukauden valmistelujen jälkeen pidettiin 4.5. Ristiinan koulukeskuksen isossa salissa klo 9.00-14.00 todella onnistuneet pienimuotoiset kalastusmessut.

Messut1

Tapahtumaan tuli toistakymmentä asiansa osaavaa näytteilleasettajaa: Savonlinnan ammatti-intituutti, Mikkeliin koskikalastajat, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos, Mikkelin kalatalouskeskus, Mikkelin Vavika/Onkiosasto, Mikkelin kalastusalue/pyydysrakennus, Aki Hirvosen oma vetouisteluosasto, Mari Hirvosen onki/casting-osasto, Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö/heittokalastus, Villi Pohjola, kalankäsittelyosasto ja TE-keskuksen kalatalousyksikkö.

Jaana Vetikko

Näyttelyssä kävi päivän mittaan kymmeniä paikallisisia koululuokkia opettajiensa johdolla ja muitakin vierailijoita, yhteensä yli 700 katsojaa. Innostavin ja suurimman yleisön kerännyt kohde oli kalatalouskonsulentti Jaana Vetikon kalankäsittelyosasto, jossa muuttui päivän mittaan suuri määrä haukea, ahventa, madetta ja särkikalaa herkullisiksi fileiksi. Mutta kyllä muutkin osastot keräsivät mukavasti innokasta ja aidosti uteliasta yleisöä. Jopa jaettavana olleet esitteet kävivät hyvin kaupaksi, kun lapset innostuivat niitä kilvan keräilemään.

Esitteiden keräilijät

Kalankäsittelyn, kalastusvälineiden ja -menetelmien lisäksi messuilla oli tarjolla tietoa muun muassa kalan iänmäärityksestä, uhanalaisen nieriän ja järvilohen tilanteesta, ympäristöasioista ja monesta muusta mielenkiintoisesta asiasta. Halukkaat saivat myös osallistua ongintatarkkuuskilpailuun, jossa piti osuttaa pitkän onkivavan avulla heittopaino kolmeen pieneen ämpäriin; helpommin sanottu kuin tehty!

Koululaisten kalastusmessujen hienoa rekvisiittaa olivat salin kattoon viritetty suuri lahtirysä, katiskat, kalastusvalmis uisteluvene, videoesitykset, kala-aiheiset julisteet. Kalaskäsittelyosaston monikiloiset hauet innostivat monet kertomaan myös omia kovia kalajuttujaan. Kaikilla näytti olevan hauskaa.

Sekä yleisö että näytteilleasettajat pitivätkin päivää oikein onnistuneena. Hienoa työtä nuorten innostamiseksi hyvän harrastuksen pariin! Hyvä Aki!

Aki ja oppilaatTapahtuman järjestäjä Aki Hirvonen messuyleisön keskellä.