Eräänä aamuna tuntui vasemman käden etusormi kipeältä. Lähempi tarkastelu antoi aiheen otaksua, että ensimmäisen nivelen kohdalla muhi pieni mutta ärhäkkä tulehdus. Pohdittuani asiaa edelleen havaitsin asia liittyvän rakkaaseen harrastukseen…

Etusormi

Mitä voisi Sherlock Holms päätellä oheisesta kuvasta, joka esittää jo paranemaan päin olevaa vasenta etusormeani? Ehkä jotain seuraavaa:

”Kyseessä keski-iän jo ohittanut mieshenkilö, joka ei tee rehellistä ruumiillista työtä ellei nenän kaivamista lasketa. Peukalon kynsi on leikattu noin 10 vrk sitten, otaksuttavasti pienillä päätyleikkureilla.

Sormessa oleva vamma on aiheutunut mitä todennäköisimmin siten, että noin 0,20 mm paksu notkea lanka on hangannut useita kertoja etusormen ylintä taivetta samasta kohdasta.

Jäljen sijaintikohta on sormen oikealla puolella, joten käsi on ollut kutakuinkin kuvan mukaisessa asennossa vamman syntyessä. Todennäköisesti vamman on aiheuttanut siima, joten mies harrastaa talvikalastusta pilkkimällä. Hän istuu avannolla ja kiskoo asentoaan vaihtamatta ahvenia jäälle.

Ongintasyvyys on niin pieni, että kala nousee avannosta pelkällä vapakäden taakse vedolla samalla kun vasen käsi ohjaa siimaa. Miehellä on tapana vetää kala aivan sormeen kiinni, jonka jälkeen hän tarttuu kalaan oikealla kädellään ja irrottaa koukun vasemmalla kädellä.

Kaloja on tullut runsaasti tai seassa on ollut kookkaita raitapaitoja, jolloin vamma on syntynyt jo muutaman kalan jälkeen.

Koska vamma on jo parantumassa, mies on pitänyt taukoa kalastuksessaan tai hänen kalaonnensa on kääntynyt. Syynä voi olla myös yllättävän nopeasti heikentyvä jäätilanne, minkä vuoksi mies ei enää uskalla mennä mielipaikkaansa ongelle. Paikka lienee siis lähellä virran suuta jossakin eteläisessä Savossa.”

Sherlock Holms, 221b Baker Street, London, England