Kelluvan vaapun uintilista vetää viehettä vedossa syvemmälle. Uiko viehe syvemmällä, jos nopeutta lisätään?

Vastaus lähes kaikille vaapputyypeille ja tavanomaisille vetonopeuksille on hieman yllättäen ei.

Asia on varmistettu kokeellisesti ja siitä kerrotaan esimerkiksi Steven Holtin ja Mark Romanackin jukaisemassa Precision Trolling -teoksessa, jonka materiaalia on käytetty myös Rapalan siimalaskurin mukana toimitettavassa Tackle Box Guide -kirjasessa.

Jos vetovaappu pysyy viritykseltään ja painotukseltaan samana, sen uintisyvyyteen vaikuttavat voimakkaimmin ulkona olevan siiman pituus ja paksuus. Vaappu sukeltaa maksimisyvyyteensä jo hyvin hitaalla vetovauhdilla ja pysyy kutakuinkin siinä niin kauan kuin se pysyy pystyssä ja säilyttää normaalin uintiliikkeensä.

Voimakkaasti kelluva vaappu voi uida vakiosyvyyttään ylempänä vain, jos sitä vedetään todella hitaasti, esimerkiksi antamalla veneen ajelehtia tuulen mukana. Toisaalta jos nopeutta lisätään niin paljon, että vaappu alkaa kaatua ja pyörähdellä ympäri, sen uintisyvyys vähenee jyrkästi ja se voi pullahdella pintaankin.

Jos vaappu on nopeasti uppoava ja sillä on hyvin pieni uintilista, sen käyttäytyminen voi poiketa edellä esitetystä. Silloin vetonopeuden selvä lisääminen vähentää uintisyvyyttä samaan tapaan kuin raskaita lusikkauistimia käytettäessä.

Kotitehtävä: Pohdi vaapun virityksen vaikutusta uintisyvyyteen.