Kalastusvälineesi on tunnettua tuotemerkkiä, mutta oletko aivan varma että tuote on aito?

Jos ostat kirpparilta uuden CD-levyn halvalla, voit olla lähes varma että kyseessä on tuoteväärennys, piraatti. Myös viehemarkkinoilla voi törmätä väärennyksiin tai ainakin jäljitelmiin. Mutta nykymaailmassa saa olla tarkkana myös isompia ja kalliimpia kalastusvälineitä hankkiessaan.

Kalastusalan kaupan ammattilaisille tarkoitettu lehti TackleTrade World paljasti tammikuun numerossaan kiinalaisen valmistajan aikeet myydä heikkolaatuisia DAM-keloja ohi kelojen eurooppalaisen valmistuttajan. Kyseessä oli peräti 12 000 kappaleen erä surkeita keloja (mm. ATP, Space, Distance ja Futura), jotka eivät läpäiseet DAMin laatukriteerejä. Koko rahtikontti jouduttiin palauttamaan valmistajalle.

DAM Quick SpaceVankkarakenteinen DAM Quick Space on kelasarjan edullisimpia malleja. Kuva on vuodelta 2005.

Peittääkseen edes osan tappioistaan kiinalainen tehdas sortui tarjoamaan moskaa myyntiin muiden kavavien kautta. Jälleenmyyntiponnisteluista vastasi kiinalainen tukkukauppa HoneSea, joka on lähettänyt eri puolille maailmaa Quick selling -tarjouksiaan DAM-keloista.

Käryn käytyä HoneSea on luvannut lopettaa kyseenalaisen bisneksen ja aikoo vastaedes olla kokonaan myymättä DAM:n keloja. Vahinko (= kaupallinen itsemurha) on kuitenkin jo tapahtunut ja vilunkiin sortuneilla yrityksillä tulee olemaan hirmuinen työ maineensa puhdistamisessa.

Piraatti-DAMeja on tarjottu myös merkkiä Suomessa edustavalle Kalastuskolmio Oy:lle, mutta tarjouksessa haistettiin palaneenkäryä ja kauppoja ei syntynyt.

Kalastuskolmio OY:stä kerrotaan, että virallisesti heidän kauttaan maahantuodun kelan ostaja voi olla varma DAM-kelan aitoudesta ja siitä, että se täyttää valmistuttajan sille asettamat laatukriteerit.