Suurten järvien pinnat ovat nouseet viimeisten viikkojen aikana yllättävästi. Jos vene on jäänyt talviteloille lähelle vesirajaa, kannattaa tilanne käydä tarkistamassa.

Vaikka Saimaa on tuossa aivan silmien alla, pääsi veden pinnan nousu sittenkin yllättämään. Kaksikymmentä kahdeksan vuotta olen voinut jättää veneen huoletta lähelle vesirajaa, koska Saimaan pinta on yleensä vain laskenut talven aikana, mutta nyt oli tarkalla tulla taloudellisia tappioita.

Onneksi satuin kuulemaan kaverilta, että Saimaa nousee kohisten. Eikä ihme, sillä Savonlinnan salmista tulee vettä 1000 m3/s, mutta Imatrasta juoksutetaan vain 400 m3/s. Pinta on noussut jopa sentin verran päivässä.

Veneistäni kaksi on turvallisesti kotipihassa, mutta yhden jätin joulukuun alussa Yöveden rantaan omatekoisen rantatrailerin päälle vain 20 cm veden pinnan yläpuolelle. Vuodenvaihteessa tilanne näytti olevan vielä hallinnassa enkä hätäillyt veneen nostamisella ylemmäksi kun jäätyminenkin näytti edistyvän.

Käydessäni rannassa perjantaina (12.1) huomasin veneen olevan jo osittain vedessä ja olevan jäätymässä hyvää vauhtia kiinni. Tilanne näytti sen verran vakavalta, että tein saman tien mutkan rautakaupan kautta ja ostin vaijeritaljan.

Vene jäissäVene oli hyvää vauhtia jäätymässä pressuineen kiinni Saimaan kanteen.

Onneksi rantamatala ei ollut vielä pohjaa myöten jäässä ja sain hakattua veneen ja ranturin tuuralla irti. Sidoin ankkuriköyden tukevaan koivuun ja hilasin koko paketin etappi kerrallaan kuiville. Aikaa vierähti reilu tunti, mutta nyt on kalusto noin 30 cm jään pinnan ylöpuolella.

Käy ihmeessä tarkistamassa oma veneesi, jos on syytä epäillä jotain vastaavaa!