Rentouttavasta ja joskus antoisastakin kalastusharrastuksesta on tulossa masentavan tiukkapipoista touhua.

Jos erehtyy julkisesti (lue: netissä) iloitsemaan mielestään hyvästä saaliista, saa varautua myös negatiivisiin kommentteihin. Mitä arvostetummasta kalalajista on kyse, sitä varmemmin joko kalassa tai sen kalastuksessa on jonkun mielestä jotain pielessä.

Vaikka saaliskala ylittää reilusti virallisen alamitan, se ei ehkä yllä jonkun yhteisön keskenään sopimaan korkeampaan alamittaan. Jostakin ilmestyy alta aikayksikön ilonpilaaja, joka julistaa kalan alamittaiseksi ja kalastajan moraalittomaksi pieniin sekaantujaksi. Etenkin vetouistelussa kannattaa varoa alle 60 cm lohikaloja, vaikka lupa-alueen virallinen alamitta olisikin pelkkä kalastuslain velvoittama 40 cm.

Jos kala on kiistattomasti suuri, sitä toki kehutaankin, mutta aina joku senkin nollaa tavalla tai toisella. Ison hauen ottaja on pahimman lajin kriminaali, sillä hän rikkoo Vapauttajien Veljeskunnan pyhintä sääntöä. Lohivesiltä saatu hauki on väärää lajia, josta voi saada jopa ”Vuoden lima” -palkinnon. Suuri lohikala voi tulla tuomituksi tummakylkiseksi kutukalaksi. Jotkut epäilevät kalan kokoa.

Virhepisteitä ropisee myös saaliin käsittelystä: Kalassa on nostokoukun jälki, kyljellä on veripisaroita, kalasta pidetään kiinni väärästä paikasta väärällä tavalla. Valokuvan asetelma, värit ja valotus ovat pielessä. Kalastaja on liian nuori; hän ei ole millään voinut saada kalaa itse ylös.

Jos saaliskaloja on enemmän kuin raamatulliset kaksi, rapsahtaa syytös ryöstökalastuksesta. Ei auta selitellä, että kolmaskin taimen tulee kyllä syödyksi viisihenkisen perheen ruokapöydässä ennen kuukauden päästä tehtävää seuraavaa kalareissua.

Kala voi olla myös väärin kalastettu. Etenkin verkolla saatu lohikala kirvoittaa välittömästi hirmuisen polemiikin pyydyskalastuksen turmiollisuudesta. Virvelillä saatu isomustaimen ei ole mitään perhokalaan verrattuna. Viehe on väärä tai siinä on liikaa koukkuja. Koukun koko ja malli ovat ihan syvältä.

Tuurilla saatu kala ei ole paljon mitään. Kalastaja noteerataan oikeaksi saamamieheksi vain, jos hän a) kalastaa nimenomaan kyseistä lajia, b) käyttää ison kalan kalastamiseen soveltuvia välineitä ja c) kalastaa ison kalan tyypillisillä esiintymisalueilla.

Monet mollaamisesta masentuneet ovatkin jo lopettaneet saaliidensa julkistamisen ja tyytyvät kertomaan niistä vain lähipiirissä tai pysyttelevät kokonaan hiljaa. Kel’ onni on, se onnen kätkeköön!

Vanhan viisauden mukaan kateus vie kalatkin vedestä, mutta nykyinen moralisointi vie kohta kalastajatkin vesiltä. Etenkin nuorelle kalastajalle julkinen nolaaminen saattaa olla niin masentava kokemus, että kalastusharrastus alkaa hiipua alkuunsa.

Iloitse ja anna toistenkin iloita kalastuksesta!