Kevät kolkuttelee jo nurkan takana, ja ainakin etelän eläjillä alkavat pilkkireissut käydä vähiin. Vielä jäätä kuitenkin riittää, kunhan ei ihan mihin tahansa virtapaikkaan yritä.

Kevään koitto tietää myös sitä, että monilla kalalajeilla kutuaika lähestyy.

Yksi kevätkutijoista on hauki. Järvien aurinkoisilla tulvarannoilla luupäiden lempi leiskahtelee ennen kuin jäät ehtivät kokonaan vetten päältä sulaa. Mutta jo hyvissä ajoin ennen sitä hauet kerääntyvät kutulahtiensa tuntumaan ja saattavat iskeä jään alle pudotettuihin houkutuksiin tositarkoituksella.

Tai jos ruokahaluja ei ole, joutuu pilkkijä poistumaan kotimatkalle pahasti pettyneenä. Nollatuloskin on näissä hommissa melko tavallinen kohtalo.

Haukijahtiin Höytämönjärvelle

Tässä arvauskilpailussa pyyntikohteemme on hauki ja pilkkipaikkanamme Lempäälän Höytämönjärvi. Haukipilkille suunnistamme kalakaverini Heikin kanssa jonain päivänä viikonlopulla 24.-26.3.

Kysymme, kuinka paljon painaa suurin kyseisenä päivänä saamamme hauki 50 gramman tarkkuudella punnittuna? Aikaa pilkkimiseen käytämme vähintään viisi tuntia.

Höytämönjärvi on oman kokemukseni mukaan varsin otollinen haukipilkkikohde, josta tavoitelajiin on saanut tuntumaa useimmilla käyntikerroilla. Silloinkin, kun tavoitteena ovat olleet ahvenet jopa mormyskalla pilkkien.

Kooltaan höytämöläiset edustavat tavanomaisinta pulikkaosastoa noin puolikiloisen ollessa yleisin saaliskoko. Kilon painoisetkaan eivät ole harvinaisia, mutta yli kaksikiloinen on saaliikseni sattunut vain kerran.

Ja kuten edellä todettiin, nolla-arvaustakin kannattaa vahvasti harkita.

Välillä Höytämöjärven hauet iskevät mormyskaankin.

Rajun tärpin metsästystä

Teknisesti hauen pilkkiminen on suhteellisen yksinkertaista puuhaa. Porataan kertarykäisyllä useampia reikiä – manuaalikairan käyttäjät niin monta kuin jaksavat – sopivaksi tiedetylle tai oletetulle haukialueelle, ja pilkitään ne järjestyksessään lävitse.

Sopiva paikka voi olla näin kevätaikaan vaikkapa lahden perukka tai ruovikkoreunuksen edusta. Vettä ei tarvitse olla jään alla kuin metri pari.

Hyviä pilkkejä ovat esimerkiksi isohkot tasapainot, jigipilkit ja leijailevat lusikat. Niitä uitetaan reiluilla nostoilla antaen vieheille laaja ja eloisa uintiliike. Toki myös rauhalliset väristykset ja pikku nypäykset kuuluvat koreografiaan.

Jos hauki on paikalla ja nälkäinen, se saattaa iskeä heti pilkin tiputtua veteen, useimmiten kuitenkin vasta viiveen jälkeen. Tärppi on tavallisesti raju raapaisu, joka kyllä tuntuu luissa ja ytimissä.

Tämä viehesetti ilahduttaa parhaimman arvauksen esittäjää.

Vieheet vaihtavat omistajaa

Kaikkien kesken arvotaan tämä pilkkisetti.

Tässäkin arvauskilpailussa palkitsemme onnekkaimman arvaajan viehetusinalla, josta on iloa pikapuoliin koittavan avoveden aikaan.

Ykköspalkinto sisältää sekalaisen sortimentin muun muassa Kuusamoa, Rapalaa, Sebileä, Bomberia, Sölvkrokenia, Williamsia ja Huopana Flyta. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Vaikka arvaus metsikköön menisikin, saattaa onni potkaista kaikkien kesken arvottavassa palkinnossa. Siinä neljä pyytävää pilkkiä tunnetuilta valmistajilta lähtevät onnettaren suosikille.

Arvauksia otamme vastaan torstain 23.3. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysellään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.