Kevättalvi on talvea siinä missä alku- ja sydäntalvikin. Vaellukselle tarvitaan sukset tai lumikengät, suunnistusvälineet, yöpymisvarusteet, ruuanlaittokamppeet, ruuat, varavaatteita ja niin edelleen. Muutamin paikoin kevättalvi kuitenkin eroaa muusta talvesta.

Murku eli white-out syntyy, kun lämmin ja kostea ilmamassa liikkuu kylmän maan päälle ja muodostaa sankan sumupilven. Käsivarressa kostea ilma tulee usein Jäämereltä ja sumuinen sää voi joskus jatkua useita vuorokausia. Tunturit katoavat sumuun yleensä täysin varoittamatta.

Sumupilven takia tunturissa ei välttämättä näe montaa metriä eteensä ja taivas ja maa ovat samaa valkoisenharmaata. Vaarana silloin on, että hiihto suuntautuu jyrkkään alamäkeen, jossa vauhti kiihtyy kovaksi. Vauhdissa ei ehdi havaita eteen osuvia jyrkänteitä ennen kuin on myöhäistä.

Murkukelissä avotunturissa toimivat kompassi, kello (koska kuluneesta ajasta saa laskettua kuljetun matkan) sekä korkeuskäyrät, silloin kun niitä on riittävän tiheässä. Loivaa jyrkkyyden muutosta ei havaitse.

Aurinkolasit ja -voide ovat välttämättömiä varusteita. Lisäksi lippalakki on kätevä silmien varjostaja, ja UV-suojaavaa huulivoidettakin tekee mieli lipaista huulille. Sen sijaan otsalamppua ei juuri muuhun tarvita kuin ehkä siihen, että tarkistaa lähtiessä jäikö autiotuvan hämärään nurkkaan varusteita.

Suksien pohjat on parafinoitava ennen vaellusta. Keväällä on todennäköistä, että reissun ajalle osuu nollakeliä, jolloin lumi muuttuu takertuvaksi. Kuumennusraudalla parafinoituun suksenpohjaan lumi ei tartu. Silti mukaan on otettava jäänestoainetta tai pehmeää kynttilää, kuten tuikkua.

Makuupussin ei tarvitse enää olla muhkeinta –30 asteen mallia, vaan hieman ohuempikin riittää. Silti kämppävaeltajallakin tulee olla valmius yöpyä tarvittaessa ulkona. Pehmeän ja mukavan ilmatäytteisen oheen kannattaa pakata särkymätön umpisolumuovinen alusta. Se on myös lyömätön taukoalusta: jos löytyy houkuttelevia pälviä, solumuovilla on mukava istuskella tai makoilla.

Kaikkea juomavettä ei keväällä yleensä tarvitse sulattaa lumesta. Sulien purojen reunoilla on usein metrinen lumikinos, joten vettä on koukittava sauvan avulla. Irtohihna kannattaa pakata helposti saataville, jotta sillä voi sitoa pullon tai kattilan kiinni sauvaan.

Jos harrastaa pilkkimistä, kairan avulla saa vettä järvistäkin.

Keväällä vesisade on mahdollinen, vaikkakaan ei kovin todennäköinen skenaario. Uloimman vaatekerroksen on syytä olla vedenpitävä. Toisaalta pakkasta voi olla vielä melko rapsakasti, joten lämpimiäkin vaatteita tarvitaan. Hanskoja kannattaa ottaa usean paksuisia, jotta ei joudu kädet hiessä hiihtämään paksuissa rukkasissa, kun sattuu lämmin päivä.

Jouni Laaksosen hiihtovaellus ”Kevät Käsivarressa” on Erän numerossa 3/2023 (juttu avautuu tilaajatunnuksella).

Poroja Annjaloanjin rinteellä. Tällaisessa kelissa ei tarvitse olla enää niin tarkkana suunnistuksen kanssa, mutta aurinkolasit ovat jo välttämättömät.