Jarin kanssa kalassa -arvauskisassa suunnistettiin Längelmävedelle narraamaan suu…pieniä ahvenia. Tarkoituksena oli saada vastaus kysymykseen kuinka paljon painaa yhteensä kaksikon kymmenen suurinta ahventa. Kalastamiseen aikaa oli kolme tuntia.

– Tiedossa oli, että ”paljon mutta pientä” tulisi kuvailemaan saalistamme, ellei ihmeitä tapahtuisi. Niitä toki kalastuksessa silloin tällöin sattuu.

Jarin mukaan sää oli jäällä istumiseen jokseenkin täydellinen. Ilma oli pilvipoutainen ja täysin tyyni. Pakkastakin oli vain vähän.

Jari ja Eero aloittivat kalastuksen kello 10.15

– Ensimmäinen avantoni oli tyhjä, mutta toisesta alkoi jo löytyä.

Jari lypsi mormyskalla melko nopeassa tahdissa ylös kymmenen sinttikokoista ahventa. Kalojen yhteispainoksi mies arvioi ”hädin tuskin 200 grammaa”. Myös Eerolla napsui pilkkiin osumia, mutta kokoluokka oli samanlainen.

Vaikka kalat söivät, syöntihaluja ei voinut kuvailla kovin hääviksi.

– Pienellä morrillakin joutui sinttejä härnäämään ihan tosissaan. Suurta syöntihurmosta ei kokenut Eerokaan, vaikka onki tuhansia ahvenia antaneella luotto-Alaskallaan.

Tällaiset 50-grammaiset ovat Eeron pilkkipaikalla jo ”isoja”.

Kala numero 20 (tai noin kala 20) oli erilainen. Jarin vapa vääntyi tässä vaiheessa niin sanotusti hieman pontevammin ja avannosta purskahti ylös päivän suurin, 130-grammainen ahven.

– Sitten taas suhteellisen hiljaista, kala sieltä täältä.

Kolmetuntisen loppupuolella Jari vaihto vieheeksi tapsipilkin kultamormyskalla ja se alkoikin toimia hieman paremmin.

– Virityksellä nousi myös päivän toiseksi suurin ahven, ehkä 80-grammainen, sekä kelpo joukko pienempiä.

Pilkkiin osui myös muutama kiukkuisempi raapaisu, jonka miehemme arvioi hyvän kokoisiksi ahveniksi. Ne eivät kuitenkaan jääneet maistelemaan pilkkiä tarpeeksi pitkään.

Kolmessa tunnissa 113 kalaa

Kolmen tunnin jälkeen saalis summattiin. Jarin pilkkiin jäi 67 kalaa ja Eero saalisti 46 kalaa eli yhteensä 113 kalaa.

– Kun joukosta poimittiin kymmenen suurinta ahventa, saatiin niiden painoksi 490 grammaa.

Ja koska lupasimme pyöristää kymmenen suurimman painon lähimpään 50 grammaan, arvauskisan oikea vastaus oli pyöreät 500 grammaa.

– Juuri se tulos, mitä kilpailujulistuksessa vahvimmin ennakoimmekin.

Mutta huomasiko kukaan vastaajista ennakoinnin ja raaputettiinko lomakkeelle oikeita vastauksia? Kyllä vain täsmälleen oikeita vastauksia tuli kaksi kappaletta, joten pääpalkinnon voittaja piti ratkaista heittämällä kolikkoa.

Kisan pääpalkinto matkustaa tällä kertaa Rahulaan, jossa sen ottaa vastaan Joel Himanen. Kaikkien vastaajien kesken arvotun palkinnon voittaa Harri Mastokangas Halsualta.

Onnea voittajille ja kaikille 371 osallistuneelle isokokoinen kiitos.

PS. Kaikki saamamme kalat matkasivat Eeron keittiöön ja jalostuvat niin säilykkeiksi kuin esimerkiksi patakukoksikin. Erinomaista luonnonvarojen hyötykäyttöä!

Sinteistä säilykkeitä Eeron tapaan.