Alun perin Metsähallituksen piti remontoida Pallastunturin vanha luontokeskus viime vuoden aikana. Remontin suunnittelussa kuitenkin selvisi, että rakennuksen sisäilmaongelmat ovat niin mittavat, ettei suunniteltua remonttia ollut järkevä toteuttaa.

Metsähallituksen virkistyskäyttöpäälllikkö Pekka Sulkava pitää hienona asiana, että luontokeskustoiminta Pallastunturilla jatkuu.

– Toiminnalla on jo kulttuurihistoriallistakin arvoa.

Rahoituksen ansiosta vanha luontokeskus voidaan purkaa pois ja aloittaa uuden rakennuksen suunnittelu. Uudesta luontokeskuksesta tulee vanhaa pienempi, ja siihen on tarkoitus liittää uusia toimintakonsepteja.

– Suunnittelussa otamme huomioon jo aiemmin tehdyt valmistelut, Sulkava sanoo.

Uuden luontokeskuksen tarkka valmistumisaika selviää suunnittelun yhteydessä.

Pitkä historia

Pallastunturin luontokeskus oli (tai on) yksi Suomen ja Pohjoismaiden vanhimmista luontokeskuksista. Rakennus valmistui vuonna 1977.

Luontokeskus sijaitsee Muoniossa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa, joka on käyntimääriltään Suomen suosituimpien joukossa. Viime vuonna kansallispuistossa oli lähes 600 000 käyntiä.

Pallastunturin luontokeskus opastaa ja palvelee Suomen suosituimpiin ja vanhimpiin kuuluvan Hetta-Pallas -vaellusreitin retkeilijöitä. Tällä hetkellä asiakaspalvelua on tarjolla vain puhelimitse ja lähimmät auki olevat luontokeskukset ovat Tunturi-Lapin ja Yllästunturin luontokeskus Kellokas.

Vanhassa luontokeskuksessa vieraili vuonna 2021 vajaa 60 000 vierasta ja käyntimääriltään se oli Lapin luontokeskuksista kolmanneksi suosituin. Enemmän käyntejä oli vain Pyhä-Luoston kansallispuiston luontokeskus Naavassa ja Kellokkaassa.