Tammi-helmikuun tietämissä ilmestyvän kalastuslehden takuuvarmaa sisältöä on mateen pilkkiminen. Ehkä myös esimerkiksi rysä- tai katiskapyynti, josta oli juttua tammikuun Erässä.
Emmekä mekään tee poikkeusta, sillä seuraava arvauskilpailumme osuu varsin sopivasti matikan hääkarkeloihin. Jonain päivänä tai pikemminkin iltana viikonlopulla 10.-12.2. marssimme kalakaverini Heikin kanssa Näsijärvelle madetta narraamaan.
Kysymys kuuluu: Paljonko painaa suurin saamamme made 50 gramman tarkkuudella ilmoitettuna?
Yön ritari kutee matalassa
Edellä tulikin jo mainittua kaksi sanaa, jotka liittyvät oleellisesti mateen pilkkimiseen: Häät ja ilta.
Useimmista kaloistamme poiketen made hoitaa lisääntymisrientonsa keskellä talvea, eteläsuomalaisissa vesissä pääasiassa tammikuun puolenvälin ja helmikuun alkupuoliskon aikana.
Jotta limamikon häissä olisi mahdollisimman synkkää ja ikävää, sukutuotteet vapautetaan vasta hämärän laskeuduttua mailleen. Silloin kannattaa pilkkijänkin olla liikkeellä.
Mutta missä?
Mateiden kutupaikat ovat monesti hieman salamyhkäisiä ja varjeltuja apajia, joita voi olla oudokseltaan vaikea löytää.
Jos kuitenkin näet jäällä liikkuessasi alueen täynnä vähintään kuusituumaisella kairalla porattuja reikiä, joista sohjoakaan ei ole vaivauduttu poistamaan, voi se kertoa mateenmetsästäjien vierailusta. Veriläiskät avantojen vierellä paljastavat, että pyynti on tuottanut myös tulosta.
Todennäköisesti reikien alla on vettä 1-3 metriä ja kova hiekka- tai savipohja. Jonkinlainen virtauskin on mateen kutupaikoille tyypillistä.
Kilo rikki?
Tämän tapainen on myös meidän kohteemme Näsijärven länsilaidalla. Anteliaisuudessaan hyvin vaihtelevainen.
On koettu käyntejä, ettei mateilta ole saanut vaivanpalkaksi nykyäkään, ja sitten toisessa päässä ovat reissut, kun pois on pitänyt suoriutua kesken kaiken repun painaessa jo riittävästi.
Suuria eivät tämän apajan matikat yleensä ole. Keskipaino lienee puolen kilon paikkeilla, välillä allekin, mutta silloin tällöin on jäälle kiskaistu reilusti toistakiloisiakin. Ja tietysti muistissa kummittelevat muutamat karkuutukset, jolloin siiman päässä on teutaroinut oikeasti iso möllykkä.
Viime vuonna vastaavassa arvauskilpailussa suurin, ja sillä kerralla myös ainoa mateemme painoi karvan alle kilon.
Pilkkeinä käytämme mademormyskoita, jotka syötitämme näsijärveläisten pikkuahventen palasilla. Mahdollisesti mukaan lähtee myös kaikuluotain. Pyyntiin uhraamme kolmisen tuntia ajoittuen parhaaseen peliaikaan kello 18-21.
16 viehettä palkintopöydällä
Jälleen löytyy palkintopöydältä maukkaita suupaloja monenlaisille kaloille.
Onnekkaimmalle arvaajalle lähetettävän viehetusinan joukossa on muun muassa Rapalaa, Abua, Salmoa, Vissiä, Rauhalaa ja Jakkia.
Jos oikeita tai lähemmäs oikeita vastauksia löytyy useammalta lomakkeelta, palkinto arvotaan niiden kesken.
Jokainen vastauksensa lähettänyt osallistuu lisäksi arvontaan, jossa voi voittaa neljä kovaa ottiviehettä tunnetuilta tekijöiltä.
Arvauksia otamme vastaan torstain 9.2. loppuun saakka. Onnea peliin!
Huomio! Kysymme lomakkeella yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.