Vuoden 2022 suurhaukivieheuutuudet jäivät varsin vähäisiksi, eikä merkittäviä uutuuksia lehdessä esiteltyä ja Erän Vuoden Suurhaukiviehe -tittelin tienannutta Daiwan kelluvaa Bait Junkie Minnowia lukuun ottamatta ollut.

Vieheosasto tuntuu varsinkin hauenkalastuksen osalta elävän jonkinlaista välimenokautta, eikä tällä rintamalla ole jerkkien tai pehmovieheiden kaltaisia merkittäviä avauksia nähty.

Tarjolla oli siis lähinnä tuttua lihaa ja perunaa hiukan erilaisessa kastikkeessa.

Toimivia pelejä tähänkin poppooseen mahtui, mutta ei mitään, mikä olisi aiheuttanut tarvetta miettiä suosikkirasian sisältöä uudestaan.

Storm Boom Shad 19 ja 24 cm.

Storm Boom Shad

Boom Shad on korkeaprofiilinen ja litteä haukikumi, jolla on kookas pyrstö. Laatu on taattua Stormia, ja uinti voimakaspotkuista ja eloisaa, kuten tällaisissa kumeissa yleensä. Kookas pyrstö ja litteä runko ovat toimiva kombo, mutta näitä on markkinoilla jo valmiiksi useita malleja. Boom Shad muistuttaa suuresti jo 1990-luvulta tuttuja korkeaprofiilisia kalajigejä.

Viehe on kalastava, mutta siinä toteutuu myös tämän mallisten jigien huonoin puoli, nimittäin kehno heitettävyys. Massaan nähden vieheessä on suuri pinta-ala, ja se pyrkii lepattamaan heitossa. Varsinkin pienempi, 19-senttinen malli, oli varsin ärsyttävä heittää.

Viehettä ei malta olla vertaamatta tämänmallisten kumien johtotähteen, Westinin Shad Teeziin, jossa rungon mittasuhteet ovat hieman erilaiset. Aavistuksen matalampana, mutta paksumpana Westin on huomattavasti mukavampi käyttää, mutta toiminnaltaan kuitenkin samanveroinen. Ja tässä rima uutuuksien osalta valitettavasti menee. Niitä verrataan omiin suosikkeihin, ja paalupaikalle päästäkseen vieheen pitää olla vanhaa kuningasta vahvempi.

Boom Shad itsessään on toimiva ja laadukas työkalu, mutta vieherasian valta-asetelmaa se ei pystynyt muuttamaan.

Pituus 19 senttiä ja paino 45 grammaa tai 24 senttiä ja 88 grammaa. Hinta: 6–9 euroa/kpl. Lisätietoja: Normark

Spintube Helix on kookas, mutta matalauintinen jättilippa.

Spin Tube Helix XL

Vanha kunnon Spin Tube on osoittautunut melko monimuotoiseksi vieheeksi. Tällä kertaa sen läpi on vaijeriperukkeen sijaan pujotettu pianolanka, ja eteen viritetty kookas pyöreä lippa. Iso lehti, ja kimppu kimalletta saavat vedessä aikaan melkoisen efektin, ja yksikoukkuisena lippauistin kulkee myös harvan kasvuston seassa varsin huoletta.

Runko on, varsinkin lipan vastukseen nähden melko kevyt, joten viehettä on mahdollista uittaa hitaammin ja matalammassa, mikä suomalaisiin haukivesiin hyvin sopiikin. Tämä tekee vieheestä varsin monipuolisen työkalun mataliin vesiin. Nopeasti kelattuna se tulee aivan pinnan tuntumassa, mutta kestää myös hidasta kelausta vajoamatta liian syvälle. Hiukan jopa harmittaa, että hidasuintista lippauistinta ei tullut lopulta kokeiltua enää vesien viilettyä.

Spintuben runkoaihiota on kehitetty kestämään aiempaa paremmin muun muassa ohuita putkiosia vahvistamalla. Ainakin koekalastuksista viehe selvisi ehjänä, vaikka etukäteen hiukan arvelutti, miten jäykkään runkolankaan pujotettu runko kestää.

Spintuben osalta koekalastus jäi hiukan vähiin, johtuen ehkä siitä että hauenkalastukseni on viime vuosina keskittynyt syvemmille alueille. Mikäli kalastus olisi tapahtunut entiseen tapaan matalissa vesissä, Helix olisi ollut vahva ehdokas vuoden suurhaukivieheeksi.

Pituus noin 30 senttiä ja paino 68 grammaa. Hinta: 14,90 euroa. Lisätietoja: Eumer

 

Twitching Rapin hienoja luonnonvärejä.

Rapala Twitchin’ Rap 12

Rapala Twitchin’ Rapia katsoessa herää kysymys: Eikö tämä ole jo nähty? 12-senttinen, solakka jerkki tuntuu ilmestyvän Rapalalta säännöllisesti muutaman vuoden välein, elleivät kyseessä ole sitten uutuusvärit.

Hienoja värit toki ovat, ja varsinkin luomuvärit yksityiskohtaisen tarkasti särkikaloja jäljitteleviä.

Viehe uppoaa kohtalaista vauhtia, ja ui tiukkaa ja lyhyttä siksakkia vavalla tai kelalla uitettuna. Mutta kuten Boom Shad, tämäkään ei tarjoa mitään uutta auringon alle.

Pituus 12 senttiä, paino 53 grammaa. Hinta: 13,95 euroa. Lisätietoja: Normark

Korkeaprofiilinen BAMF käy lahnan kopiosta. Headbangerin kuppiruuvilla vieheeseen sai hiukan lisää eloa.

13 Fishing BAMF Shad

13 Fishing on Amerikkalainen tuotemerkki, joka on aiemmin tunnettu lähinnä keloista ja vavoista. Kieltämättä vieheissäkin näkyy, että ne on Amerikan markkinoille ja ahvenen Amerikan serkulle suunnattuja.

BAMF Shad on kuitenkin varsin mielenkiintoinen uutuus, joka korkean profiilinsa ansioista muistuttaa paljolti lahnaa, mikä taas on hyvin edustettuna varsinkin suurten haukien syönnösnäytteissä.

Viehe on töpäkkä ja korkeaprofiilinen, ja lentää muotoisekseen yllättävän hyvin. Uinti on, kuten odottaa saattaa lähinnä pyrstön lipsutusta rungon edetessä tasaisesti kuin juna.

Vatsassa vieheellä on iso ja syvä halkio, mikä lienee tarkoitettu isolle offset-koukulle. Koukku mahtuu vieheen sisään kokonaan piiloon, mutta halkion yläosa on sen verran ohut että koukun kärki mahtuu tulemaan jigistä ulos tarpeen vaatiessa.

Kalastavuus ei kuitenkaan ollut aivan odotetulla tasolla. Täsmäkalastuksessa kalojen edesottamuksia pääsee seuraamaan, ja harvassa ovat ne vieheet, jotka saavat hauissa aikaan pakoreaktion. Mutta BAMF Shad onnistui tässä useammin kuin siinä toivotummassa reaktiossa.

Pituus 20 senttiä, paino 108 grammaa. Hinta: 12,95 euroa. Lisätietoja: 13 Fishing/Normark

Dine jäljittelee pientä, korkeaprofiilista särkikalaa, mutta sitä oli vaikea saada toimimaan kunnolla.

13 Fishing Dine

Dine on BAMF:n tapaan korkeaprofiilinen, isolla vatsahalkiolla varustettu viehe, joskin selvästi pienempi ja solakampi. Se ei varsinaisesti suurhauki-sarjaan kuulu, mutta korkea profiili tekee siitä hiukan tuhdin suupalan myös kuhalle ja varsinkin ahvenelle.

Uinniltaan Dine on kuten BAMF, runkouinnin ollessa puhdas nolla. Tavallisella jigipäällä viehe myös tuppaa pyörimään ja kaatumaan kyljelleen. Pakkauksessa viehe ohjeistetaan koukuttamaan painotetulla offset-koukulla, mutta sopivan kokoisia, ja riittävän paksulankaisia koukkuja ei ainakaan meidän markkinoilta tahtonut löytyä.

Pituus 11 senttiä, paino 16 grammaa. Hinta: 14,95 euroa/3 kpl. Lisätietoja: 13 Fishing/Normark

Eyebaits on kompakti ja eloisasti uiva käsityöviehe.

Eyebaits

Eyebaits edustaa kotimaista pienpajatuotantoa, ja on sinällään mielenkiintoinen. Runko on solakka, pitkäpyrstöinen ja tukevalla neliskanttisella lapiopyrstöllä varustettu. Kompakti koko, ja hyvät heitto-ominaisuudet tekevät siitä miellyttävän käyttää, ja uintikin on mukavan letkeää lenkutusta. Käsityövieheeksi työn jälki on kiitettävää.

Akilleen kantapääksi muodostuu pitkä, ja lapion kokoon suhteutettuna ohut pyrstön varsi. Vieheen eliniänodote ei siis ole kovin pitkä, vaikka käyttömukavuus ja kalastavuus ovatkin kunnossa.

Värikartta koostuu yksivärisistä rungoista, joihin on maalattu kylkeen tiikeriraidat ja lähes koko rungon korkuinen silmä, mistä viehe lienee saanut nimensäkin. Tuttujen ja taattujen huomiovärien lisäksi värikartasta löytyy myös mukavan hillittyjä harmaan ja ruskean sävyjä.

Pituus 20 senttiä, paino 66 grammaa. Valmistaja: Joni Sundman

Lue myös