Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailu pyöri tällä kertaa kisaisännän kotilaiturin tuntumassa Olkahisenlahdella, sillä tarkoituksena oli mitata tekotoukkien ja aitojen kärpäsentoukkien tehoa.

Eli pyytävätkö tekotoukat enemmän vai vähemmän kaloja.

Jarin mukaan pilkkiolosuhteet jäällä olivat hyvä. Vesisateet ja suojasää olivat sulattaneet lumet lahdelta, ja ilman lämpötilakaan ei ollut pakkasen puolella.

Miehemme aloitti urakan eli pilkkimisen kello 10 tienoilla. Tavoitteena oli saada päivän aikana yhteensä 20 kalaa tekotoukilla ja aidoilla.

– Kun samassa siimassa roikkui kaksi mormyskaa päällekkäin ja vertailtavien syöttien paikkaa vaihdeltiin aina viiden kalan jälkeen, saataisiin selville, pärjääkö keinotekoinen toukka aidolle.

Luomulle niukka johto

Aloitusasetelma piti kuitenkin arpoa. Luomutoukka sai paikan alemmasta mormyskasta ja keinotekoinen ylemmästä.

– Kesti viitisen minuuttia, ennen kuin kaikuluotaimessa alkoi näkyä kalaliikettä, mutta sitten olikin ensimmäinen kala pian kiikissä. Aito avasi pelin 1-0.

Jarin mukaan ahventen syönti oli varovaista. Tai sellaiselta se  ainakin tuntui. Tärppejä tuli paljon, mutta kiinni saatuja vähän.

Tunne oli kuitenkin pettävää, sillä noin kymmenessä minuutissa ensimmäinen viiden kalan satsi oli jo ylhäällä ja lukemat luomutoukan hyväksi 3-2.

Tässä vaiheessa toukkien paikat vaihtuivat eli alas siirtyi tekotoukka ja ylös luomu. Seuraavan viiden kalan jahtaamisessa meni kymmenen minuuttia kauemmin, mutta lopputulos oli sama. Aito toukka nappasi kolme ahventa ja tekotoukka kaksi.

– Tilanne siis puolivälissä 6-4. Kooltaan ahvenet olivat kaikki surkeaa sinttikokoa, grammoina ilmaisten luokkaa 10-30 g.

Kun ensimmäinen avanto ehtyi, piti porata toinen. Vettä kalapaikalla oli vain kaksi metriä, ja kalat alkoivat liikkua heti morrien upottamisen jälkeen.

– Syönti oli kuitenkin huonoa edelleen, ja sain uurastaa parikymmentä minuuttia seuraavien viiden sintin eteen. Nyt joukossa oli yksi särkikin, luvut 4-1 luomutoukalle.

Harmaa oli sää Olkahisenlahdella. Reilu tunti vaadittiin 20 kalan onkimiseen.

Edessä oli loppuliuku, sillä koossa oli jo 15 kalaa luvatusta kahdestakymmenestä. Tässä vaiheessa Jari vaihtoi keinotoukan uuteen, sillä vaikka se oli virheettömän näköinen, haju oli ehkä jo ehtynyt.

– Liekö se auttanut, sillä viimeisen rundin vei nimiinsä keinotoukka luvuin 3-2.

Keinotoukka yllättävän hyvä

Reilun tunnin uurastuksen lopputulos oli kuitenkin selvä. Luomutoukka vei kamppailun luvuin 12-8 eli käytännössä sillä tuli neljä enemmän.

Koska kysymys kuitenkin kuului, kuinka monta kalaa enemmän tai vähemmän Norolan keinotoukka pyydystää verrattuna aitoon kärpästoukkaan, arvauskisan oikea vastaus oli 4V eli neljä vähemmän.

Mutta millaiset olivat tunnelmat kisaisännän eli Jarin päässä? Millaisen yhteenvedon hän päivästä teki?

– Norolan keinotoukka pärjäsi ehkä yllättävänkin hyvin luomua vastaan. Tulos olisi kukaties voinut olla parempikin, jos kalat olisivat olleet vaikkapa tuplasti suurempia, jolloin jäykähkön ja miniahvenille isohkon keinotoukan hotkaiseminen olisi onnistunut helpommin.

– Ainakin se (Norolan) kesti koukussa huomattavasti luomua kauemmin ja näyttikin (ihmissilmään) paljon paremmalta kuin sisuksensa purskauttanut toukanraatomytty.

Huikea määrä arvauksia ja oikeita vastauksia

Mutta arvasiko kukaan vastaajista, millaiseen lopputulokseen päädytään? No, tottahan toki.

Koska oikeiden vastauksien määrä yleensä riippuu siitä kuinka monta vastausta kilpailuun tulee, nyt oli tiedossa varsinainen urakka. Vastauksia saatiin nimittäin tasan 420 kappaletta.

Joukossa oli oikeita vastauksia myös tasaluku eli neljäkymmentä kappaletta. Kisan pääpalkinto meni siis aika reilusti arvonnan puolelle. Mutta ei tässä vielä kaikki!

Oikean vastauksen antaneiden joukossa oli kaksi ihmistä, joilla oli alla jo kaksi oikeaa arvausta kahdesta eri kisasta eli tämän kisan jälkeen saimme kaksi ihmistä, joilla oli oikeita arvauksia pääpalkinnon arvoisesti.

Ensimmäistä kertaa koko kisan historiassa myös pääpalkinnosta piti heittää lanttia, noin kuvainnollisesti.

Jalkapallosta tutun teikkauksen eli kolikon heiton teki kisaisäntä Tuiskunen ja tuloksena oli klaava. Se merkitsi, että tämän kierroksen Jarin kanssa kalassa -arvauskisan pääpalkinto eli 50 viehettä menee Sami Ahvenaiselle Kotkaan. Samin kaksi aikaisempaa oikeaa arvausta tulivat Rodoksen pisimmästä kalasta ja Vuoksen suurimmasta lohikalasta.

40 oikean vastauksen joukosta arvotun tekotoukka vs. aito -kilpailun pääpalkinto puolestaan menee Veli-Matti Setälälle Ähtäriin. Ja pienemmän palkinnon eli kaikkien vastaajien kesken arvotun palkinnon saa Markku Karvinen Outokummusta.

Onnea kaikille voittajille ja kaikille 420 vastaajalle äärimmäisen isokokoinen kiitos! Ja tietysti myös kaikille, jotka osallistuivat heinäkuusta 2022 lähtien näihin arvauskisoihin.

Jari paketoi tällä hetkellä vieheitä ja valmistelee seuraavaa kierrosta ja pääpalkintoa! Siihen saakka: kireitä siimoja!