Joskus huomaa pilkille lähtiessään, että syöttien eli minun tapauksessani kärpästoukkien hankkiminen on unohtunut, tai että toukkasatsi on päässyt jääkaappisäilytyksestä huolimatta suurimmaksi osaksi koteloitumaan.

Menomatkalla voi tietysti yrittää hankkia täydennystä, jos joku toukkia myyvä liike sattuu reitille ja olemaan vieläpä auki. Harvemmin sattuu.

Silloin pitää tulla toimeen ilman tai turvautua vaikkapa keinosyötteihin.

Uusi toukankorvike

Mikkeliläinen kalastusvälinefirma Norolan toi tämän talven markkinoille kärpästoukkajäljitelmän, joka on niin ulkonäkönsä kuin kokonsa puolesta yksi yhteen oikean kärpästoukan kanssa. Väri on helakan punainen eli jonkin verran kirkkaampi, millä luonnontoukat useimmiten värjätään.

Keinotoukkien materiaali on pehmeää ja joustavaa ”jigikumia”. Lisäksi niihin on ympätty pieniä kiteitä ja katkahajustetta. Ainoa, mikä aitoihin luonnontuotteisiin verrattuna puuttuu, on liike.

Oma ennakkokäsitykseni on, ettei keinotoukka yleensä pärjää tehokkuudessa oikealle, vaikka niilläkin kyllä kalaa saa. Mutta koskaanhan sitä ei varmaksi tiedä, ennen kuin kokeilee.

Tällä Olkahisenlahden areenalla saavat oikeat ja tekotoukat ottaa mittaa toisistaan.

Norolan vastaan oikea

Tällä kerralla tutkin, miten Norolanin keinotoukka pärjää oikeaa vastaan.

Tutkimus tapahtuu siten, että viritän siimaan kaksi mormyskaa päällekkäin noin 20 sentin päähän toisistaan. Toiseen sijoitan aidon ja toiseen keinotekoisen toukan.

Jotta mormyskan sijainti ei vaikuttaisi lopputulokseen, vaihdan syöttien paikkaa aina viiden kalan jälkeen. Ongin tällä systeemillä 20 kalaa ja tietenkin noteeraan, kumpaan toukkaan kalat kulloinkin nappaavat.

Arvauskilpailun kysymys kuuluu: Kuinka monta kalaa enemmän tai vähemmän Norolan keinotoukka pyydystää verrattuna aitoon kärpästoukkaan?

Jos arvaat, että Norolanilla tulee kaksi kalaa enemmän, vastaa 2E (enemmän). Jos taas luulet, että luonnontoukka pärjää kahden kalan verran paremmin, vastaa 2V (vähemmän).

Ero tosin voi olla huomattavasti suurempi tai sitten pienempi, mutta onko mahdollista, että tulos voi olla 20E tai 20V? Se nähdään.

Pilkkiminen tapahtuu jonain päivänä viikonlopulla 13.-15.1. kotivesilläni Näsijärven Olkahisenlahdella, joka on yleensä melko varma pikkuahventen pyyntipaikka. Särkikin kuuluu lajistoon, joskin pilkkisaaliina ahven on selvästi yleisempi.

Aikaa pilkkimiseen aion käyttää niin kauan, että 20 kalaa on koossa. Hyvässä lykyssä siihen kuluu varttitunti, pahimmassa tapauksessa kaksi päivää. Tässä kilpailussa ei huomioida kalojen lajia tai kokoa, vaan kaikki ovat yhden pisteen arvoisia.

Tämä viehetusina pääsee kartuttamaan parhaan arvaajan viehekokoelmaa.

Kaksi palkintoa

Neljän vieheen setti arvotaan kaikkien vastanneiden kesken.

Palkintopöytää komistaa jälleen parhaalle arvaajalle lähetettävä viehetusina, josta löytyy muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Sebileä, Forellia, Blue Foxia, Purelurea ja Jasua.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan oheinen neljän vieheen setti ensi avovesikauden rientoihin.

Ja tässä yhteydessä on hyvä muistuttaa, että kaikki kilpailevat myös 50 vieheen pääpalkinnosta, jonka voittaa omakseen vastaamalla kolmesti oikein eri arvauskilpailuissa. Tällä hetkellä neljällä kilpailijalla on mahdollisuus ratkaista peli poikki jo tässä osakilpailussa.

Arvauksia otamme vastaan torstain 12.1. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huomio! Vastauksissa kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.