Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailu Tampereen keskustan tuntumassa olevalla Kaukajärvellä alkoi mollivoittoisissa merkeissä. Pelipaikat tunteva kaveri nimittäin sairastui ennen reissua, joten Jari joutui tavoittelemaan vastaus ta päivän kysymykseen ypöyksin.

Niin mikä se kysymys oli? No, kuinka paljon painaa Kaukajärven reissun suurin kala.

Sää järvellä, kuten muuallakin alueella, oli harmaa ja utuinen. Lämmintä oli sentään pari astetta.

– Onneksi yöllinen vesisade oli jo loppunut, joten siinä mielessä ihan kelvollinen keli jäällä kykkimistä ajatellen.

Sää oli Kaukajärvellä sumuinen. Taustalla häämöttää soutustadion, jossa on aikanaan soudettu jopa MM-mitaleista.

Jäätilanne ei sen sijaan ollut paras mahdollinen. Jarin mukaan Kaukajärvi jäätyy syvänä järvenä selkäosiltaan hitaasti. Ja koska syvän päällä ei näkynyt pilkkijöitä tai pilkkitoiminnasta kieliviä jälkiä, mies ei uskaltanut lähteä kokeilemaan onneaan varsinaisille pelipaikoille.

Se tarkoitti, että pilkkiminen keskittyi tällä reissulla nopeammin jäätyvään länsipään matalaan perukkaan.

– Jään paksuus lienee ollut 15-20 sentin luokkaa, mutta paikoin huomattavasti ohuempikin, joten ihan huolettomasti ei täälläkään viitsinyt liikkua.

Jari ryhtyi etenemään lahden suulta kohti länsiperukkaa ja poraili reikiä lähelle rantaa.

Luotain näytti kyllä kaloja, mutta kiinnostus pilkkejä kohtaan tuntui vaisulta.

– Heti ensimmäisessä reiässä oli luotaimen mukaan elämää, mutta sitkeästä härnäämisestä huolimatta en saanut tärppiäkään. Jopa mormyska tuntui olevan liian pelottava tarjous näille kaloille.

Mutta heti toisesta reiästä nousi jäälle talven avausahven, jota ei kyllä oltu siunattu pituudella tai painolla. Kala painoi rapsakat 20 grammaa. Sen jälkeen reikä hiljeni.

Kaikuluotaimen perusteella useimpien Jarin poraamien reikien alla oli kaloja, jos ne vain osuivat 1,5-2 metrin vyöhykkeelle. Syvemmälle ei näkynyt mitään elämää.

Syönti jatkui, mutta ”hyvin nirsolla linjalla”.

– Kovalla härnäämisellä sain yhden tai parhaimmillaan kaksi ahvensinttiä per avanto.

Isompia kaloja ei avannoissa näkynyt. Mutta sitten alkoi tapahtua! Kohta digipuntarissa roikkui 30-grammainen kala ja heti perään miehemme tempaisi jäälle peräti 50-grammaisen yksilön.

Näille vaaka mittasi 30 g lukemat.

50-grammainen jäi koko kolmetuntisen kalastusssession suurimmaksi kalaksi. Ja koska lupasimme pyöristää painon lähimpään 20 grammaan, oikeaksi kisavastaukseksi laskettiin 60 grammaa (pyöristämiset tehdään yleensä kohti suurempaa lukua, ei alaspäin).

Kuinka moni onnistui arvaamaan kierroksen oikean vastauksen? Kovin kaksisesti ei oikeita vastauksia 243 vastauksen joukossa ollut. Mutta riittävästi. Oikeaksi vastaukseksi hyväksyttiin tässä pyöristetty luku 60 grammaa ja sen arvasi oikein kaksi kilpailijaa.

Koska oikeita vastauksia oli enemmän kuin yksi, pääpalkinto arvottiin, ja se lähti tällä kertaa Virpi Viinikalle Kauhavalle. Kaikkien vastaajien kesken arvotun viehepalkinnon sai Samuli Kortetjärvi Emäsalosta.

Onnea voittajille ja kaikille osallistujille isohko kiitos! Sekä hyvää uutta vuotta!