Urbaani retkeily saattaa kuulostaa vieraalta, mutta sitä se ei välttämättä ole. Yksi määritelmä lajille on tämä: urbaani retkeily on retkeilyn muoto, jota tehdään mieluummin kaupunkiympäristöissä kuin varsinaisessa luonnossa.

Urbaanit retkeilijät eivät hakeudu vaeltamaan tuntureille tai poluttomiin maastoihin, vaan liikkuvat kävellen, juosten tai pyöräillen kaupunkipuistoissa, taajamien lähimetsissä ja niihin muodostuneilla poluilla.

Kaupunkiretkeily perustuu ajatukseen, että kaupunki voi olla yhtä jännittävä ja rasittava kohde patikointiin kuin perinteinen vaellusmaasto.

Urbaani retkeily voi olla ihan vain lähiretkeilyä omalla asuntoalueella ja tutustumista vaikkapa alueen historiakohteisiin. Moni on ehkä harrastanut jo ”urbaania retkeilyä” tietämättä, että harrasteelle on kehitetty oma nimike.

Urbaanista retkeilystä löytyy verkosta useita artikkeleita ja yhden niistä on tehnyt Liz Thomas, joka on vaeltanut läpi ns. triplan eli 3540 kilometriä pitkän AT:n (Appalachian Trail), 4270 kilometriä pitkän PCT:n (Pacific Crest Trail) ja 4873 kilometriä pitkän CDT:n (Continental Divide Trail).

ISPO:n tarjonnasta esittelemme valikoituja näytteitä vuoden 2023:n lehdissä.

Ilmatäytteinen teltta

Dometic Picossa on integroitu ja kestävä ilmalla täytettävä kehys, joka tekee siitä yksin matkustavalle helposti kasattavan pikateltan vähillä kiinnityspisteillä.

Teltassa on edessä myös suojakate rentoon oleiluun.

Kantolaukussa on reppuhihnat, joiden ansiosta telttaa voi kuljettaa mukana. Polypuuvillamateriaali suojaa keljummiltakin sääolosuhteilta ja takaa, että sisällä on mukava oleskella ja siellä pysyy myös kuivana.

Dometic Pico FTC 1X1 TC maksaa 535 euroa.

dometic.com/fi

Puettavaa lisälämpöä

Ruotsalainen Inuheat valmistaa erilaisia lämmittäviä vaatteita ja niihin liitettäviä lämpöelementtejä.

Esimerkiksi yrityksen valmistamia lämpöakkuja ja -kalvoja voidaan liittää eri vaatemerkkien tuotteisiin kuten sukkiin, alusvaatteisiin ja takkeihin jo suunnitteluvaiheessa.

Myös Sasta on alkanut tehdä yhteistyötä Inuheatin kanssa ja pian suomalaisvalmistajan sukkia on saatavilla edistyneiden lämpöratkaisujen kanssa.

Lämpölaminoidut kalvot voivat tulla osaksi valikoituja muita tekstiilituotteita.

inuheat.com

Toimivaa viilennystä

Erilaisten viilentävien vaatteiden toimivuus vaihtelee usein heikon ja keskinkertaisen välillä, sillä vaatteet menettävät pesussa ja aktiivisessa käytössä nopeasti tekniset ominaisuutensa.

Freeze Tech on japanilainen valmistaja, joka on esitellyt laajan kattauksen uusia viilentäviä tekstiilejä, jotka hyödyntävät hikeä ja ilman virtausta viileyden muodostamisessa yhdessä erikoistekstiilin ja -kuvioinnin avulla.

Viilennyksen luvataan kestävän niin pesua kuin kovaa kulutusta paremmin.

Viilentävä vaikutus voi olla kuumissa ja kosteissa olosuhteissa lähes kymmenen astetta. Kokeilu oli hämmentävä, sillä tekstiili toimi messuesittelyssä lupausten mukaisesti: paidassa tuli jopa kylmä.

Freeze Tech

Aktiiviset aurinkolasit

Ranskalainen Engo esitteli Active Look -aurinkolasit, joissa aktiivisesti liikkuva saa kätevästi syke-, kilometrinopeus- ja kokonaismatkamäärän kätevästi suoraan fotokromaattisten aurinkolasien erikoiskalvolle.

Engon silmälasinäkymän lisäksi muita terveyden mittaustietoja saa näkyville älykellolle ja pyörämittarille, kunhan ne kuuluvat Garminin tai Applen elektroniikan ekosysteemiin.

Kokeilussa kaksitehoisten silmälasien kanssa ominaisuus ei toiminut, mutta piilolasIen kanssa numeronäkymä oli selkeä, vaikka kirjasinkoko laseilla jää pieneksi ilman säädön mahdollisuuksia.

engoeyewear.com

Magneetilla kiinni

Retki- ja harrastuskauppojen hyllyt notkuvat mitä erilaisimmista älylaitteiden suojapusseista, joiden muoviset kiinnitykset tuntuvat välillä heppoisilta ja hankalakäyttöisiltä.

Saksalainen Fidlock on kehittänyt suojapusseille magneettisia kiinnitysratkaisuja, joita voi hyödyntää myös valmistajan lukitusmekanismien kanssa pyörässä, veneessä, supissa, repussa tai kajakissa.

Magneetilla lukittavia pusseja on useissa kokoluokissa muillekin tavaroille kuin älykännyköille.

fidlock.com

Mukavuutta jalkoihin

Japanilainen Subu valmistaa suosittuja ja talvikäyttöön sopivia avokenkiä kierrätetyistä materiaaleista, joiden osuus on tällä hetkellä jo 70 prosenttia.

Japanilaisten arkitossujen suosio on monissa Euroopan maissa kovassa nousussa ja niiden odotetaan herättävän monikäyttöisyytensä vuoksi paljon kiinnostusta näilläkin leveysasteilla.

Subut sopivat niin arki- kuin retkikäyttöön, sillä ne lämmittävät, suojaavat ja pikakokeilun puolesta ovat varsin mukavat jalassa – sukilla tai ilman.

subu-tokyo.eu

Omavalintaiset valokuviot

Knog tunnetaan Suomessa parhaiten pyöräilyn valaisimista.

Uudet kevyet ja helposti silikonihihnan avulla kiinnitettävät Bilby-otsalamput kelpaavat muuhunkin retkikäyttöön. Säätäminen sujuu niin kypärän, pipon, otsapannan kuin hatun kanssa.

Hienointa otsavalossa on se, että siihen voi itse ohjelmoida sopivimmat toiminnot applikaation avulla. Esimerkiksi lukuvalo on 10 ja kohdevalo 200 luumenia.

Valovaihtoehtoja on kolme ja tehokkain versio on 400 luumenia.

knog.com

Unta auton katolla

Dometicin kattoteltta on suunniteltu erityisesti nelivetoajoneuvoille ja se tarjoaa mukavuutta yli yön kestäville retkille.

TRT120E on varustettu vaahtomuovipatjalla, jonka paksuus on viisi senttiä. Se on riittävän suuri koko kahdelle henkilölle.

Kattoteltassa on myös kaksikerroksinen rakenne, joten se soveltuu syrjäisimpiinkin talvikohteisiin.

Valmiiksi vankka rakenne on vahvistettu kestävällä, vettähylkivällä PVC-telttasuojalla, jonka suojausluokka on UPF 50+. Teltan saa kasaan muutamassa minuutissa sähkökäyttöisen 12 V:n moottorin ja kaukosäätimen avulla.

dometic.com

Teltta ja moottori supille

Suppilaudan monipuolinen varustus jopa moottorikulkuisia seikkailuja varten on mahdollista.

Supin tuunaaminen kalastuksen, pidempien ja yön yli kestävien vesiretkien tarpeisiin on saanut tuotteiden kehittäjät löytämään ratkaisuja, jotka ovat oivaltavia ja riittävän edullisia tähän harrastukseen hurahtaneille.

Bajao on kehittänyt suppilautaan ympäri sidottavan teltan, joka mahdollistaa yöpymisen supin päällä.

Teltan pituus on 3, korkeus 1,3 metriä ja leveys 86 senttiä.

Jaykay E-Fin -moottorilla suppi saa sähköistä tuuppausapua 400 Watin evämäisestä pienmoottorista, joka on helppo kiinnittää ja ottaa pois. Sitä voi käyttää myös kajakissa, jos vaikka voimat ehtyvät matkan varrella.

Bajao, Jaykay

Palautumisen apulainen

Coach Soak on suomalainen tuote, joka kattaa useita erilaisia magnesium-valmisteita.

Erilaiset kylpysuolat tarjoavat kehoon kivennäisaineita, jotka helpottavat palautumista raskaista suorituksista ja hoitavat kipeitä lihaksia. Pussituotteessa niitä luetellaan yhteensä 21.

Magnesiumia voi käyttää kylvyssä, suihkussa tai kääreinä vaikka luontoretkien yhteydessä virkistämään väsyneitä jalkoja. Hyvä vaikutus saadaan, kun kiteitä käytetään vaikka yhdessä ihorasvan kanssa.

coachsoak.com