Kelly Kettle on risuilla, ohuilla kepeillä ja muulla pienellä poltettavalla materiaalilla toimiva keitinmalli, joka kehitettiin Irlannissa 1900-luvun alussa. Sana ”kettle” tarkoittaa muun muassa vedenkeitintä, kattilaa, veden keittämiseen tarkoitettua pannua ja vesipannua.

Keitinmallille on annettu muitakin nimiä, kuten Storm Kettle (”myrskykeitin”), Ghillie Kettle (”röllikeitin”, ghillie suit -suomennosta eli röllipukua mukaillen), Survival Kettle (”selviytymispannu”) ja Volcano Kettle (”tulivuorikattila”).

Kelly Kettlellä on yleensä kiehautettu pikaisesti vettä, mutta kuten retkinikkari Joppe Ranta videolla väkevästi todistaa, keittimellä kuumenee periaatteessa mikä tahansa nestemäinen tuote (emme suosittele bensiiniä tms. syttyvää nestettä).

Jos kylmänä talvipäivänä tekee mieli monitahoisesti lämmittävää juotavaa, kuten glögiä, Kelly Kettle kiehauttaa juotavat nopeammin kuin normaali tentun käyttäjä ehtii huutaa Marinol.

Kuumaa juomaa hörppiessä (ja lämmön levitessä vartalon keskus- ja ääreisosiin) voi miettiä syvällisiä, kuten pystyykö risukeittimen liekillä keittämään tai paistamaan (!) jotain muutakin, kuten tikkupullaa tai tikkupitsaa.

Jos tikkupullat tai -pitsat jäävät kummittelemaan alitajuntaan, kannattaa käydä lukemassa vastaisen varalle Jopen ruokajuttu Erän numerosta 12/2022 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla).

Jutusta löytyvät paistosten reseptit ja myös tieto, kuinka paksuja tikkuja kannattaa käyttää, jos haluaa tikkupullan sisään täytettä, kuten kermavaahtoa ja hilloa!

Lue myös