Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailu siirtyi joulukuun alussa yleisen kuturauhoituksen päättymisen kunniaksi Nokian Siuronkoskelle.

Virta nähtiin ja sieltä saatiin myös vastaus päivän kysymykseen kuinka paljon painaa Jarin ja Heikin suurin kala 50 gramman tarkkuudella punnittuna. 

Rauhoituksen päättymispäivän sää oli Jarin mukaan jokseenkin ihanteellinen talvista koskikalastusta ajatellen. Lämpötila oli nollan tietämissä eikä tuulesta ollut tietoakaan.

Miehemme saapastelivat jokivarteen jo aamun sarastuksen aikoihin, joka ei tarkoittanut ns. suden hetkeä eli aamuyötä, vaan viisarit näyttivät kellon lähestyvän yhdeksää. Tiedossa oli, että päivän parhaat ottihetket ajoittuvat täysin valjenneeseen päivään.

Ensimmäiset kolme varttia olivat enemmänkin huokailua kuin toisiaan seuraavia tapahtumia. Ensimmäinen tärppi tuli, kun Jari siirtyi Siuron maantiesillan juurelle.

– Tulokas osoittautui taimeneksi, jonka punnitsin haavissa 450-grammaiseksi ja vapautin.

Koska Siuronkoskeen tai sen alapuoliseen Kuloveteen ei ole istutettu taimenia aikoihin, saalis oli eräänlainen yllätys.

Vartin päästä paikka yllätti toistamiseen, sillä ylös nousi reilusti isompi taimen, joka punnittiin 1,1-kiloiseksi.

– Eikä kahta ilman kolmatta, sillä jälleen sain päästellä koukuista muutaman sadan gramman täpläkyljen. Parin viikon takaiselta Vuoksen reissulta taisi jäädä taimenvaihde päälle, sieltähän saimme tanttuja useita kymmeniä eikä ainuttakaan kirjolohta.

Siurollakin Jari tuntui nostelevan pelkkiä taimenia, kun muut kirkastivat saldoaan kirjolohilla. Mutta eipä hätäillä.

Taimen on Siuronkoskessa nykyisin harvinainen, mutta minulle näitä sattui peräti kolme. Kaikki pääsivät koskeen takaisin.

Voimala auttaa

Kolokkana eli kello oli lähestymässä puolta päivää, kun miehemme hylkäsi maantiesillan alaosat ja käveli Siuronkosken voimalan juurelle.

– Räsänen läpsähti lähelle vastarantaa, ja melkein saman tien oli kirjolohi kiinni. Kala myös pysyi ylös saakka ja punnitutti itsensä 1,15-kiloiseksi.

Heikin vieheet olivat tähän asti pyytäneet enemmänkin vain tyhjää. Padon alla tilanne muuttui ja saalishanat avautuivat.

– Ensiksi valkoinen kalajigi hurmasi 1,5-kiloisen kirjolohen ja melko pian toisen hieman pienemmän. Kahden kalan kiintiö päätti Heikin kalastuksen, mutta minä jatkoin vielä toisen kirjolohen hakemista.

Urakka ei ollut ihan vain pala kakkua, kuten tavataan sanoa. Hommaan meni Jarin mukaan hyvä tovi ja siihen mahtui muutama tärppi ja arviolta parikiloisen kirjolohen karkuutus.

Reilun neljän tunnin päästä Jari alkoi jo hyytyä eli kypsyä poislähtöön. Mies ilmoitti Heikille, että vielä viimeiset kolme heittoa. Ja kaikkihan tietävät, miten siinä käy!

– Heitoista ei tarvinnut käyttää kuin ensimmäinen, kun kirjolohi nappasi Räsäseen ohijuoksutusuoman alaosasta. Painoa kalalla oli 1,2 kiloa.

Se ei kuitenkaan antanut vastausta kysymykseen päivän suurimmasta kalasta, vaan vastaus oli tullut jo Heikiltä 1,5 kg kirjolohen muodossa.

Kahdeksan oikeaa vastausta

Kuinka moni 253 vastaajasta mahtoi arvata oikein? Sekaan mahtui kahdeksan oikeaa vastausta, vaikka hajonta oli suurta: nollasaaliin ja noin 12 kilon väliltä.

Ykköspalkinto jouduttiin jälleen arpomaan ja etäarvonnassa tähdet olivat kohdallaan Rahulan suunnalla, jossa palkinnon saa Joel Himanen. Kaikkien vastaajien kesken arvotun palkinnon saa tällä kierroksella Lauri Alhamo Tampereelta.

Isokokoinen kiitos kaikille vastaajille! Väliaikatietona myös tämä: yhden oikean vastauksen antaneita on tällä hetkellä 42 kappaletta ja kaksi oikeaa vastausta eri osakilpailuista on kolmella.

Jännitys tiivistyy!

Siuronkoskella vallitsi ihanteellinen talvisää, tuulesta ja pakkasesta ei ollut haittaa.