Taas on lähestymässä päivä, jolloin moni vapakalastaja hakeutuu varrelle virran. Joulukuun ensimmäisenä näet päättyy lohikalojen kuturauhoitus ja kosket avautuvat.

Muistan, kun osallistuin ensimmäisen kerran tällaiseen rauhoituksenpäättäjäisriehaan Tammerkoskella joskus kaukaisella 1980-luvulla.

Kuuman vinkin kyseisen päivän saalisvarmuudesta olin saanut edesmenneeltä Veli Autilta, jonka kanssa tuona auvoisena aamuna niin sanotun Välikosken partaalle hakeuduimmekin.

Väkeä oli jokivarsi mustanaan, eikä ainakaan parhaille heittopaikoille ollut enää siinä vaiheessa mitään asiaa. Jostain Hämeensillan läheltä heittorakonen kuitenkin löytyi.

Vaikken tuolloin vielä Tammerkosken metkuista juuri mitään tiennyt, pari taimenta onnistuin mukaani saamaan. Enkä taatusti ollut ainoa onnistuja sinä päivänä.

Kaksi kalastajaa Siuronkoskella.

Rauhoituksen päättymispäivänä on kalan saamiseen hyvä mahdollisuus, mutta koskelle kannattaa tulla jo auringon noustessa.

Joulukalaa Siurosta

Nyt on tarkoitus avata joulukuu kalakaverini Heikin kanssa Nokian Siuronkoskella, joka on ollut suljettuna syyskuun ensimmäisestä päivästä lähtien.

Kalat ovat siis saaneet olla rauhassa viehetulitukselta kokonaiset kolme kuukautta. Rauhoituksen aikana ne ovat taatusti unohtaneet vilkkuvien ja värisevien suupalojen vaarallisuuden.

Saaliin pitäisi siis olla varsin mahdollinen, mutta moni tekijä saattaa saamariemun realisoitumisen estää.

Yksi pahimmista on pakkanen.

Aste pari vielä menettelee, mutta sitä kovempi aiheuttaa jo tuntuvia ongelmia jäätämällä vaparenkaita ja siimaa ja riittämällä umpeen tyynempiä virranosia, jolloin kalastuskelpoinen alue pienenee entisestään.

Mutta mikäli sähkölaskujensa kanssa tuskailevien ihannekelit sattuvat kohdalle, ovat saalisodotuksemme kohtuulliset. Siitäkin huolimatta, ettei koskeen ole istutettu uusia kirjolohia sitten viime elokuun.

Näillä vieheillä pääsee onnekkain arvaaja kalastelemaan.

Paljonko painaa suurin?

Tämän kertainen kisakysymyksemme kuuluu: Paljonko painaa suurin saamamme kala lajista riippumatta? Vastaus annetaan lähimpään 50 grammaan pyöristettynä.

Aikaa kalastukseen pyrimme käyttämään, sään salliessa, viitisen tuntia, paitsi jos kahden kalan kiintiö tulee täyteen jo sitä aikaisemmin.

Todennäköisin ja toivottavin saalis Siuronkoskesta tähän vuodenaikaan on kirjolohi. Sen tavanomaisin paino liikkuu kilon, puolentoista välimailla.

Jos kirjolohen narraaminen tuntuu toivottomalta, saatamme yrittää tavoittaa haukea jostain virran reunapoukamasta. Kovin helppona ei sitä rastia voi pitää, mutta jos onnistaa, liikkuu luultavin painolukema välillä 0,5-1 kiloa.

Eikä kai ahvenkaan liene ihan mahdottomuus, vaikka ne yleensä virtaa karttavatkin jääkylmän veden aikaan.

Kaikkien kesken arvottava setti sisältää tuttuja ottivieheitä.

Kaksi palkintoa

Jälleen on parhaalle arvaajalle luvassa mukava setti vieheitä.

Kahdentoista ottipelin joukosta löytyy Rapalaa, Kuusamoa, Stormia, Forellia, Hopiaa, Salamaa, Sebileä, Tasmanian Deviliä ja Panther Martinia. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, valitsee arpa voittajan niiden joukosta.

Lisäksi arvomme kaikkien vastauksensa lähettäneiden kesken oheisen viehesetin, joka saattaisi pelittää Siuronkoskellakin.

Arvauksia otamme vastaan marraskuun loppuun eli keskiviikon 30.11. päättymiseen saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella tiedustellaan yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.