Jarin kanssa kalassa -arvauskisa pyörähti torstaina ja perjantaina Vuoksella, jossa perinteinen lohikalojen kuturauhoitus päättyi 16. marraskuuta.

Retken tarkoituksena oli soutukalastaa joella kolmen hengen tiimillä kaksi päivää. Pyyntikohteena olivat virrassa polskivat lohikalat ja samalla etsittiin vastausta kysymykseen kuinka paljon painaa suurin lohikalamme sadan gramman tarkkuudella punnittuna.

Odotettavissa oli, että todennäköisin Vuoksen suurin saalis olisi taimen, ja Jarin mukaan odotukset eivät pettäneet.

Ryhmä lipui joelle jo aamuvarhaisella, mutta ei sentään yhtä varhain kuin Juhani ja Liisi, joiden piti herätä laulun mukaan joulukirkkoon heti viideltä. Joelle mentiin kuuden jälkeen.

Kalastus aloitettiin jo aamukuudelta, mutta ympäröivän keinovalaistuksen vuoksi aivan pimeässä ei tarvinnut touhuta.

Pimeässä soutajat

Aurinkoa ei vielä noin epäinhimilliseen aikaan ollut havaittavissa, vaan ainoana valonlähteenä Vuoksella olivat kalastusalueen yläpäässä olevan voimalan ja läheisten katujen valaistukset.

Vuorokaudenajasta huolimatta paikalla oli jo muutamia  soutajia, ja lisää tuli koko ajan.

Jarin täydentämä trio aloitti kalastuksen voimalan lähivesiltä tarjoilemalla kaloille silakkarakseja. Ennen kuin kukaan alkaa huutaa, huomautamme, että Vuoksella luonnonsyötin käyttäminen on sallittua.

Paria minuuttia pitempään kalastajat eivät ehtineet vanheta, kun ensimmäinen kala jo iski. Se kuitenkin pääsi karkuun, kuten pari seuraavaakin. Mutta sitten haavissa sätki jo ensimmäinen taimen. Alamittainen ja 900 grammaa painanut kala pääsi takaisin veteen.

Ryhmä ei ehtinyt soutaa paikkaa kovin pitkään, sillä voimalan juoksutusta lisättiin ja soutamisesta katosi mielekkyys. Venekunta päätti laskeutua alemmas länsirannalle jäävän museon läheisyyteen. Siellä alkoi olla jo pientä ruuhkaa.

Taimenet riehaantuivat Jarin mukaan todella kovalle syönnille päivän valjettua.

– Ensimmäinen 51-senttinen mittakalamme painoi 1,3 kiloa ja seuraava 1,4. Väliin mahtui lukuisa joukko 45-49-senttisiä alamittataimenia. Kaikki tuntuivat saavan kalaa, mutta mitalliset olivat selvänä vähemmistönä.

Timo Alaoutinen esittelee Räsäseen napannutta puolimetristä harjusta.

Heittämällä harjusta

Kuuden tunnin soutu-uistelun jälkeen Jari päätti kokeilla toimisiko heittäminen uistelun lomassa. Ja toimi se.

Taimenien lisäksi viiden sentin Räsänen saalisti jopa kaksi kookasta harjusta. Niistä suurempi oli tasan 50-senttinen.

Soutajien taimenennätyskin parani kala kalalta ja nousi lopulta 2,1 kiloon. Kolmen kalastajan yhteensä kuuden kalan kiintiö täyttyi noin kello 15 aikaan, jolloin tapahtumia täynnä ollut päivä Vuoksella oli päätettävä.

– Harmittamaan jäi ainoastaan Timon karkuuttama arviolta yli kolmen kilon taimen.

Parhailla ottipaikoilla oli ajoittain melko ruuhkaista, mutta kalaa riitti kaikille.

Parhailla ottipaikoilla oli ajoittain melko ruuhkaista, mutta kalaa riitti kaikille.

Suurin taimen täkyraksilla

Jäljellä oli kuitenkin vielä toinen kalastuspäivä, joka alkoi samaan aikaan kuin edellinenkin eli kuuden tietämissä.

– Kuten oli odotettavissakin, syönti oli nyt huomattavasti huonompaa. Itse asiassa ensimmäisen kalan saimme vasta päivän kunnolla valjettua eli kello 8 tienoilla.

Päivän ensimmäinen ei yltänyt mittarajaan.

Vaikka ensitahdit toista lupasivat, päivän aikana ehti tapahtua ihan tarpeeksi. Raksit toimivat hyvin, mutta niin toimi myös Räsänen. Suurin lusikkakala painoi peräti kaksi kiloa.

– Se suurin kirjattiin kuitenkin raksille. Rasvaevällinen taimen punnittiin haavin avulla 3,2-kiloiseksi ja vapautettiin kummemmin kuvaamatta.

Ja siitä kalasta tuli myös arvauskisan oikea vastaus. Mutta onnistuiko arvauksessaan kenkään ihminen?

Kyllä vain! 245 vastauksen joukossa täsmälleen oikeita oli viisi kappaletta, joten pääpalkinto arvottiin. Onnekkain oli Minja Kokko Muuramen suunnalta.

Kaikkien vastaajien kesken suoritetussa arvonnassa voittajaksi seuloutui Lenni Hyvärinen Porvoosta.

Onnea voittajille ja kaikille osallistuneille määrätietoinen ja massiivinen kiitos!