Retkeilijä, joka valmistaa ateriansa alusta loppuun eri raaka-aineista tarvitsee erilaisen astiaston kuin henkilö, joka hauduttaa ruoan puolivalmisteista.

Retkiastiaston tarve elää myös retkittäin eli sen mukaan millaisia aterioita on tarkoitus syödä.

Vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin on muutama. Yksittäisistä ruokailuvälineistä voi esimerkiksi rakentaa itselleen mieleisen paketin tai hankkia valmiin astiasarjan.

Monipuolisuus ja keveys

Hyvän retkiastiasarjan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on monipuolisuus.

Mitä laajempi ateriasetin sisältö on, sitä paremmin siitä saa muokattua jokaiselle retkelle sopivan paketin.

Vaelluksilla, varsinkin pitkillä vaelluksilla kuivatuista aineksista haudutettavat ateriat ovat keveyden ja säilyvyyden vuoksi järkevin valinta.

Päiväretkille ja yhden yön retkille aterian ainekset voi valita vapaammin ja tehdä monimutkaisiakin ruokia. Silloin mahdollisimman laajasta setistä on hyötyä.

Koko astiasarjaa on turha kantaa aina mukana. Vaelluksille on järkevää suunnitella ja rakentaa ateriat noudattamaan ”samaa kaavaa” ja riisua tarpeettomat välineet pois.

Primuksen retkiastiasarjassa on monta osaa. Punaharmaat astiat eivät todennäköisesti katoa varvikkoon.

Mitä settiin kuuluu?

Kattavaan settiin kuuluu lautanen (tai sellaiseksi suunniteltu astia), lautasen kansi, juomakuppi, aterimet, maustesirotin, leikkuualusta ja säilytysrasia.

Pelkistetty astiasetti sisältää lautasen, juomakupin ja aterimet, jotka voivat olla erillisiä tai sitten yhdistelmiä tyyliin lusikka-haarukka-veitsi.

Keveys ja pieni pakkauskoko ovat setille eduksi.

Käytännöllisesti muotoillut välineet on kätevä pakata rinkkaan ja ne sopivat käteen, eivätkä kaadu helposti. Setin osien puhdistettavuus tekee käytöstä mielekkäämpää.

Vertailun setit

Biltema Måltidsset
Light My Fire Mealkit BIO
MSR 2 Person Mess Kit
Primus Meal Set
Retki Lunch Box
Retki Meal Kit
Sea to Summit Deltalight Soloset
Wildo Camp-A-Box

Harri Paanasen vertailu ”Pakkia paremmat ”Erän numerossa 11/2022 (juttu avautuu tilaajatunnuksella)