Niin siinä aina käy, eikä ihme. Iltanuotiolla ruuan laittaminen ja varsinkin sen syöminen on yhtä juhlaa.

Kattilat porisevat, paistinpannut käryävät ja ympärillä suhisee metsä ja mahdollisesti myös iloinen puhe. Entä kun eväät on syöty, kun olo on kylläinen ja mieli tekisi ottaa pitkät yöunet, olla tekemättä mitään?

Juuri silloin katse osuu kattiloihin ja varsinkin paistinpannuun tai pahimmassa mahdollisessa tapauksessa useampaan pannuun, jotka ovat kuin taistelun jäljiltä. Pinnat täynnä kuivunutta rasvaa, mustia ruuan palasia ja kiinni jumittuneita makkarakokkareita.

Eihän niitä saa pannusta kuin räjäyttämällä tai vasta kotona LVI-ympäristössä!

Mutta eipä hätää. Retkinikkari Joppe opastaa videolla, miten hiiliteräspannu puhdistuu nopeasti ja helposti, kun vain homma muistetaan tehdä heti eikä viidestoista päivä.

Ihan samanlaisia kikkoja ei kannata ehkä käyttää alumiinipannuun, mutta kyllä sekin muuttuu kuuman veden ja lastan (tai muun vastaavan hinkkaimen) avulla sen näköiseksi, että pannua uskaltaa käyttää vaikka retki jatkuisikin muutaman päivän pidempään.

Retkinikkari Joppe Ranta järjestää ”Paistinpannukekkerit” Erän numerossa 11/2022 (juttu avautuu tilaajatunnuksella)