Hakuaika Fjällräven Polar -seikkailutapahtumaan on alkanut. Tapahtuma järjestetään kolmen vuoden tauon jälkeen huhtikuussa 2023.

Kuusi päivää kestävään ja 300 kilometriä pitkään seikkailutapahtumaan tuli viimeksi hakemuksia 19 maasta. Hakijoita tapahtumaan oli yli 2000 ja heistä vain parikymmentä valittiin mukaan.

Polar alkaa Ruotsin Lapista Jukkasjärveltä ja päättyy Signaldaleniin Norjaan. Vajaan viikon aikana osallistujat ajavat omaa koiravaljakkoaan Pohjois-Skandinavian maisemissa ympäristössä, joka todennäköisesti poikkeaa täysin useimpien osallistujien normaalista elämästä.

Matkan varrella opitaan selviytymistaitoja ja matkustetaan jäätyneiden järvien ja vuoristometsien läpi sekä opetellaan elämään arktisella alueella, jossa voi olla pakkasta jopa 30 astetta.

Retkikunnan mukana kulkevat Fjällrävenin asiantuntijat, joilta osallistujat oppivat taitoja selviytyä ankarissa ja jatkuvasti muuttuvissa sääolosuhteissa. Osallistujat saavat yhtiöltä myös varusteet ja koulutuksen ennen lähtöä.

Fjällräven Polar ei ole kilpailu, eikä sinne voi ostaa lippua, vaan mukaan voi hakea kuka tahansa arktisesta retkeilystä kiinnostunut. Hakuaika on käynnissä 13. marraskuuta saakka ja retkikuntaan valitut hakijat julkistetaan 23. marraskuuta.

Ryhmän valinnassa kiinnitetään huomiota mm. joukon ikärakenteeseen ja osallistujien terveyteen. Vaikka tapahtuma ei ole erityisesti fyysinen, se vaatii silti kuntoa ja varmasti myös kykyä sopeutua toimimaan ryhmässä.

Seikkailutapahtuman tavoitteena on inspiroida ihmisiä viettämään antoisaa ulkoilmaelämää vuodenajasta huolimatta. Fjällräven kannustaa ihmisiä syventämään luontosuhdettaan myös talvella ja uskoo, että kenestä tahansa voi tulla arktinen seikkailija oikeanlaisella koulutuksella, sopivilla varusteilla ja hyvällä asenteella.

Suomesta Polariin on valikoitunut mukaan aiemmin vain muutamia hakijoita. Yksi heistä, valokuvaajana työskentelevä Daniel Taipale, onnistui saamaan paikan retkikunnasta vuonna 2018 vain muutama päivä ennen starttia.

Taipaleen mukaan päivämatkat kestivät yleensä päivän valoisan ajan ja sen aikana valjakoilla kuljettiin 60-80 kilometriä.

Ihan pelkkää kyydissä olemista matkanteko ei ole, vaan koiravaljakkoa joutuu avustamaan potkimalla kelkalle lisää vauhtia, kuten ylämäissä, joita matkalla riittää. Koirat huomaavat Taipaleen mukaan heti, jos kuski laiskottelee.

Fjällräven Polar järjestetään 30.3.–5.4.2023 Ruotsin ja Norjan Lapissa.