Valmiiden retkiruokapussien valikoimassa vähemmälle huomiolle ovat jääneet aamupalat ja jälkiruoat, joilla saa vaellusruokavalioon uutta twistiä.

Vaeltajarintamalla on nykyään suosittua haukkua valmiita retkiruokia niiden maun perusteella. Sosiaalisessa mediassa haetaan kredittiä sillä, kuka osaa nasevimmin sanakääntein sivaltaa retkiruokien makumaailmaa.

Kukaan ei silti hauku itse kuivatetuista ainesosista valmistettuja ruokia, vaikka kyseessä on aika lailla sama tyyppi ja makukin sen mukainen.

Videolla retkinikkari Joppe Ranta ei syö pussiruokia, vaan testaa millainen makuelämys on tölkkiin pakattu hampurilainen, joka merkintöjen perusteella on suositeltu syötäväksi viimeistään syyskuussa 2008 eli reilut neljätoista vuotta sitten.

Maailman ensimmäisen tölkkiin pakatun hampurilaisen, vieläpä juustohampurilaisen valmistutti Katadyn 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.

Juustohampurilaisia myytiin tuotemerkillä Trekking-Mahlzeiten, joka tarkoittaa kirjaimellisesti retkiateriaa. Tosin jälkimmäisen sanan voi tulkita myös toivotukseksi ”hyvää ruokahalua”.

Enää tölkkihampurilaisia ei tuotemerkiltä löydy.

Tölkkihampurilainen valmistettiin kuumentamalla tölkkiä muutama minuutti kiehuvassa vedessä, minkä jälkeen se oli valmis syötäväksi.

Miltä se maistuu?

Mutta miltä maistuu tölkkiin pakattu juustohampurilainen reilusti purkkiin merkityn takarajan jälkeen? Ja onko retkinikkari Ranta edelleen hengissä?

Vastaus ensimmäiseen kysymykseen löytyy videolta ja jälkimmäiseen voimme vastata kyllä. Purkkihampurilaisesta ei tullut minkäänlaisia oireita. Suutuntuma ja maku olivat samoja kuin silloin ennen, kun viimeiset käyttöpäivämäärät olivat jossain tulevaisuudessa.

– Pihvi oli tiivis, kuin halvoissa markettihampurilaisissa, mutta ihan syötävä. Juusto ja suolakurkku toivat sopivasti lisävivahdetta makuelämykseen.

Erä ei suosittele lukijoita testaamaan vanhentuneita tuotteita kotioloissa, vaan jättämään homman mieluummin lehdelle.

Joppe Rannan artikkeli ”Mainettaan maukkaammat” löytyy Erän numerosta 10/2022 (juttu avautuu tilaajatunnuksella)

Lue myös