Lokakuu on ihmisen parasta kalastusaikaa, ja sehän vuodenaika on käsillä, kun seuraava arvauskilpailumme konkretisoituu.

Vesien viileneminen ja valoisan ajan lyheneminen muuttaa monien kalalajien käyttäytymistä kalastajien suosimaan suuntaan, toisin sanoen tekee niistä helpommin tavoitettavia.

Isot hauet saapuvat selkävesiltä ruovikkoisiin lahdenpoukamiin, ulkomerellä viilettäneet meritaimenet tavoittaa nyt saarten ja luotojen matalikoilta pikkukaloja jahtaamasta.

Ahven ja kuha parveutuvat virtaisiin salmiin, pakkojen rinteille, toisinaan myös suojaisiin lahdelmiin tankkaamaan energiaa talven varalle.

Ahven ja kuha ovat Paraisten vesillä yleisiä saaliskaloja.

Heisalaan ahvenjahtiin

Edellä sanottu pätee erityisesti rannikolla, jonne suuntaamme kalakaverini Jussin kanssa viikonlopulla 7.-8.10. Kohteenamme on Heisalan saari Paraisilla, jossa meidät ottaa vastaan isäntä Janne Virtanen hulppeassa matkailutukikohdassaan, ks. kapteeninhuvilat.fi.

Heisala on Paraisten kunnan ulompia isoja saaria, pituudeltaan noin viisi kilometriä. Perille pääsee yhteysaluksella tai veneellä, ellei satu helikopteria omistamaan.

Lähivesiltä löytyy saaristomerelle tyypillisesti niin suojaisia, matalia haukipoukamia kuin karikoita, pakkoja ja syviä suntteja ahventen ja kuhien temmellyskentäksi. Kovillakin tuulilla päässee pelipaikoille, sillä Heisalaa ympäröi joka ilmansuunnalla runsas valikoima erikokoisia saaria.

Minulle sikäläiset vedet ovat entuudestaan käymättömiä, joten ennakkotietoa saalisvarmuudesta tai kalojen koosta ei ole. Mutta jos kalat ovat samaa kaliiberia kuin Paraisten pohjoisemmilla leveysasteilla, lienee tyypillinen ”iso” ahven noin varttikiloinen ja kuha 45-senttinen.

Epäilemättä paljon isompiinkin on hyvät mahdollisuudet, mikäli sää suosii ja kalojen nälkäpäivä sattuu kohdalle.

200 g vai 2 kg?

Tässä arvauskilpailussa kysymme, paljonko on yhteispainoa minun ja Jussin saamillamme suurimmilla ahvenilla? Vastaus annetaan 50 gramman tarkkuudella.

Spekulointia! Jos ahventen ruokahalut ovat olemattomat ja sääkin vielä häiritsee kalastusta kohtuuttomasti, voi käydä niin kurjasti, että suurimpien painot joudutaan punnitsemaan sinteistä luokkaa 50-100 grammaa.

Jos siis oikea vastaus jää 200 grammaan tai alle, ei reissuamme voi saaliillisesti järin onnistuneeksi kehua.

Olettaisin kuitenkin, ettei kumpikaan meistä jää täysin ilman ahventa, sillä vesillä on tarkoitus viettää pitkä päivä.

Skaalan toisessa ääripäässä ovat sitten kaksi kiloa ylittävät lukemat, jotka kertovat huippuonnistumisesta. Todennäköisemmin oikea vastaus löytynee kuitenkin 400-1000 gramman haarukasta.

Tämä viehepaketti arvotaan kaikkien vastanneiden kesken.

Palkintopöydän antimet

Paras arvaaja kuittaa mukavan täydennyksen viehepakkiinsa.

Taas on palkintopöydällä viehetusina odottamassa parhaimman arvauksen esittäjää. Sen sisältö koostuu muun muassa Rapalasta, Nils Masterista, Betestä, Karikosta, Josasta, Pureluresta ja Laxmanista. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Kaikkien vastaajien kesken arvomme kuvassa näkyvät neljä tunnettua huippuviehettä.

Arvauksia otamme vastaan torstain 6.10. loppuun saakka. Onnea peliin ja tiukkoja syyssiimoja kaikille!

Huomio! Kysymme lomakkeella yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!

Paraisten suurimpien ahventen paino (lokakuu 2022)

  • Jarilta ja Jussilta on kisassa mukana yksi ahven. Kalojen yhteispaino ilmoitetaan 50 gramman tarkkuudella.