Jarin kanssa kalassa -arvauskisa nähtiin viikonvaihteessa Kangasalan Vesijärvellä, jossa jahtikohteena oli mahdollisimman painava ahven 20 gramman tarkkuudella punnittuna.

Kalastajat eli Heikki ja Jari pääsivät järvelle kello kymmenen tienoilla, suopeassa säässä. Siis millaisessa?

– Soutuveneellä liikkuva tarkoittaa suopeudella ennen muuta maltillista tuulta, joka nyt oli hetkittäin lähes olematon. Sumun riekaleet leijuivat vielä järven yllä kylmän yön jäljiltä, mutta auringon lämpö sai ne nopeasti haihtumaan.

Heikki tarjoilee jigiä ruokahaluttomille raitapaidoille.

Jari oli käynyt Vesijärvellä edellisenä päivänä tunnustelemassa kuinka kaloille maistuvat vieheet. Ja maistuivat ne. Kuhia ja haukia tuli kaksinumeroinen määrä, mutta ahvenet olivat nirsolla päällä. Veneessä kävi vain neljä sinttiä, joista suurin oli noin 150-grammainen.

– Odotukset ahventen suhteen eivät olleet kovin korkealla kalastusta aloitellessamme.

Mutta uusi päivä kaiken muuttaa voi! Ensimmäisenä vapa taipui Heikillä ja melko pian ensimmäisen heiton jälkeen. Vapa taipui komeasti, mutta kala ravisteli uistimen suustaan ennen näköhavaintoa. Lajin määritelmäksi tuli ”luultavasti hauki”.

Kala nro 2 nappasi Jarin vieheeseen ja osoittautui – hieman yllättäenkin – nätin kokoiseksi ahveneksi. Lahjomattoman puntarin perusteella ahven painoi 290 grammaa. Koska painot luvattiin pyöristää lähimpään 20 grammaan, kalan painoksi paperille kirjattiin 300 grammaa.

Hauet olivat ahventa tavallisempia vavanvääntäjiä.

Ahvenen jälkeen avauspaikka hiljeni, joten kaksikko siirtyi edellisen päivän pelipaikoille Havisevanlahden puolelle, jossa kalastus sujui hyvinkin kuha- ja haukipainoitteisesti.

– Kuhat olivat suurimmaksi osaksi alamittaisia, mutta eksyi joukkoon yksi mitan täyttänytkin.

Kaksisia eivät olleet kooltaan hauetkaan eli kaikki painoivat kilon verran tai karvan alle.

– Sekaan mahtui sentään yksi ahvenkin, 260-grammainen. Penkan reunoilta noin 5-8 metrin vedestä löytyivät.

Kun Havisevanlahden apaja ehtyi, kalastajat tekivät pitemmän siirtymän Vesijärven ”ison selän” puolelle. Kierros kartutti Jarin saalispussia 220-grammaisella ahvenella.

Viiden tunnin kalastamisen venekunnan saalis ahventen suhteen oli kohtuullisen laiha, kolme kappaletta. Mutta onneksi kaikki olivat kelvollisen kokoisia ja arvauskisaankin saaatiin kohtuullinen tulos. Oikeaksi vastaukseksi päivän suurimmasta ahvenesta jäi ensimmäisen ahvenen antama paino 300 grammaa.

Kuinka moni onnistui tuloksen arvaamaan? Vain yksi! Täsmälleen oikean vastauksen antoi Jazmin Jaakkola. Kaikkien vastaajien kesken arvotun palkinnon saa Jorma Kiiveri Vihtavuorelta.

Merimetso oli löytänyt tiensä jo Vesijärvellekin.