Elokuun helteet vaihtuivat koleuteen heti syyskuun alettua, yöpakkasiakin on jo päästy Etelä-Suomea myöten maistelemaan. Talvi lähestyy, halusimmepa sitä tai emme.

Kun päivät lyhenevät ja vedet viilenevät, on se kaloille merkki ryhtyä valmistautumaan talven varalle. Niissä piireissä valmistautuminen tarkoittaa lähinnä syömistä, energian tankkaamista.

Ahvenet tekevät sen parveutumalla ja saalistamalla joukkovoiman turvin. Nyt voi nähdä reippaita pinta-ajoja pikkukalaparvien liepeillä, voi myös löytää luotaimen näytön sumentavia parvia vedenalaisten penkkojen reunoilta tai virtasalmista.

Ja kun täydessä syöntikiimassa olevaan parveen osuu sopivine vieheineen, saattaa saalis olla jopa ylenpalttinen.

Silloin vaaditaan kalastajalta itsehillintää, kykyä lopettaa teurastus ajoissa. Useiden kymmenien kilojen saaliit eivät ole enää tätä päivää, ammattikalastajat pois lukien.

Meneekö puoli kiloa rikki?

Tässä arvauskilpailussa suuntaamme kalakaverini Heikin kanssa mökkivesilleni Kangasalan Vesijärvelle. Syyskuu on sielläkin ahvenenkalastuksen kulta-aikaa, jos vain säät sallivat.

Koska kulkuvälineemme on pienellä sähkötuupparilla varustettu soutuvene, jo neljän sekuntimetrin hankalalta suunnalta puhaltava tuuli voi tehdä kalastuksesta vaikeaa. Johonkin pääsee melkein aina, vaan ei välttämättä kunnon pelipaikoille.

Jos säät sallivat, voinee ahvenen saantia pitää varsin varmana, vaikkemme käytä edes kaikuluotaimia kalojen etsimisessä. Ja kokoakin voi kaloilla olla kivasti.

Suurimmat tänä kesänä tavoittamani kyrmyniskat ovat painaneet hieman yli puoli kiloa. Tavallisemmin päivän kokoennätys on kuitenkin löytynyt 200-400 gramman haarukasta.

Toki joukkoon on mahtunut niitäkin päiviä, jolloin ahventen ruokahalut ovat olleet aivan kadoksissa.

Jos tuuli estää parhaille pelipaikoille pääsemisen ja nollasyönti osuu kohdalle, voi joutua tyytymään rantojen tuntumassa pörrääviin miniahveniin, jolloin puolensataa grammaakin saattaa jäädä haaveeksi.

Eikä niidenkään saanti ole koskaan sataprosenttisen varmaa, kuten lajia harrastaneet hyvin tietävät.

Tässä arvauskisassa kysymme, kuinka paljon painaa suurin saamamme ahven? Paino annetaan 20 gramman tarkkuudella, siis vain parilliset lukemat kelpaavat arvauskortille.

Reissumme toteutuu jonain päivänä viikonlopulla 23.-25.9. Luonnollisesti pyrimme valitsemaan kolmesta tarjolla olevasta päivästä sään puolesta parhaimman. Aikaa kalastukseen käytämme olosuhteiden salliessa ainakin viisi tuntia.

Kaksi palkintoa

Palkintopöydältä löytyy tuttuun tapaan kaksi kaloille maistuvaa palkintoa.

Onnekkain arvaaja kartuttaa viehekokoelmaansa tusinalla ottipelillä, joukossa muun muassa Kuusamoa, Rapalaa, Meppsiä, Panther Martinia, Jigwobbleria sekä suomalaisten pienvalmistajien tuotantoa.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Toisena palkintona on neljän arvovieheen setti, joka arvotaan kaikkien vastauksensa lähettäneiden kesken.

Kisaan voi osallistua torstain 22.9. loppuun saakka. Tiukkoja arvauksia!

Huomio! Kysymme lomakkeella yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!

Syysahvenia Vesijärveltä

  • Ahvenen painon voi antaa 20 gramman tarkkuudella eli vain parillisia lukemia lomakkeelle!