Ranskalainen Nicolas Appert kehitti reippaat 200 vuotta sitten säilöntämenetelmän, joka perustui purkkien kuumentamiseen kiehuvassa vedessä ja purkkien sulkemiseen ilmatiiviisti.

Menetelmän avulla Appert sai lasipurkkiin pakatut hedelmät, vihannekset, keitot ja lihapadat säilymään pitkään syötävinä.

Keksintöön Appertia innosti Napoleonin julistama kilpailu, jossa armeijalle ja laivastolle piti kehittää säilyvä muona. Appert voitti.

Appert kirjoitti menetelmästä kirjan vuonna 1810. Vaikka hän patentoi ideansa Ranskassa, englantilainen Peter Durand nappasi metodin, hankki sille brittipatentin ja myi eteenpäin. Englannissa ryhdyttiin tuottamaan säilykkeitä vuonna 1812.

Brittien innovaatio oli tehdä säilykkeet peltitölkkiin. Maailmanlaajuinen suosio alkoi, kun brittisiirtolainen William Underwood muutama vuosi myöhemmin esitteli Amerikassa hummeri- ja lohisäilykkeensä.

Mutta millaisia muistoja retkinikkari Joppe Rannalla liittyy sikanautaan? Videon perusteella sotaisia!

Lue kahdella reseptillä varustettu retkiruokajuttu ”Simppeliä sikanautaa” Erän numerosta 9/2022.