Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailussa oli tällä kertaa tavoitteena pyydystää mahdollisimman pitkä puronieriä pohjoispirkanmaalaisesta lammesta. Kalastajistamme Heikki oli käynyt lammella usein ennenkin, mutta Jarille käynti oli ensimmäinen.

Heikki oli varoittanut jo etukäteen, että kalastuspaikalle pääsy vaatii melkoista rämpimistä tiheässä kuusikossa. Hän ei kuitenkaan ollut maininnut sanallakaan hirvikärpäsistä. Niitä oli kalastajien kimpussa Jarin arvion mukaan kymmenittäin tai pikemminkin satamäärin.

Hämmästyttävää tietysti on, että hirvikärpäsmyrskyssä Jari muisti tarkkailla myös  ympäristöä eli säätä. Se  oli metsälampireissua ajatellen mitä miellyttävin: aurinko paistoi, mutta ilma oli sopivan viileä eli noin 10-asteinen.

Metsälammelle kaksikko pääsi hikisenä ja mukana tuli vaatteisiin ja hiuksiin takertunut kärpäslauma. Jari valitsi paikan lammen päästä lähtevän puron läheltä ja Heikki asettui pusikoilla mitattuna muutaman päähän.

Jari aloitti urakan pienellä mustalla liitsillä ja jo ensimmäisellä heitolla koukussa räpisteli 20-senttinen puronieriä. Seuraavana saaliiksi tuli pari ahventa ja komean kokoinen särki.

Pusikoiden takaa myös Heikki huuteli kuvaajaa paikalle. Eikä ihan suotta.

– Ensimmäisellä heitolla oli kaverin MA Leechiin napannut todellinen magnumnieriä, jonka mittasimme peräti 42-senttiseksi ja vaa’alla myöhemmin 762-grammaiseksi.

Vonkale oli yllätys myös Heikille, sillä miehen aiemmilla käynneillä suurimmat kalat olivat olleet 30-senttisiä.

– Arvauskilpailun tulos sinetöityi ensimmäisellä heitolla, Jari arvioi.

Puronieriälampi on rannoiltaan tyypillinen metsälampi, jossa heittopaikat ovat vähissä.

Puronieriät nihkeänä

Kaksikko jatkoi siitä huolimatta kalastusta, mutta jatko sujui ensimmäisten heittojen jälkeen samalla tavalla kuin usein aiemminkin eli nihkeästi. Kumpikin kalastajista sai yhden peruskokoisen puronieriän, ja muutamia pääsi karkuun. Siinä päivän tapahtumat, puronieriöiden osalta.

– Pieniä ahvenia sai sen sijaan nostella varsin runsaasti, ja suursärkiäkin pääsin rantauttamaan puolenkymmentä. Kokoa lienee niillä kaikilla ollut plusmiinus 300 grammaa.

Metsälammen kaikki potentiaaliset, mutta harvat heittopaikat kalastettiin noin kahdessa tunnissa, ja sen jälkeen edessä oli jälleen rankka rämpiminen takaisin autolle. Ja taas hirvikärpäspilvessä.

Ehkä arvauskilpailu olisikin pitänyt järjestää vaatteiden alta löytyneiden hirvikärpästen määrästä kotiin palattua? No, ainakin arvauskilpailusta tuli yllätystulos 42 senttiä, mutta kuinkahan moni sen arvasi?

Suurimman puronieriän pituutta arvattiin 287 kertaa ja joukossa oli peräti kolme oikeaa vastausta. Arpa suosi tällä kertaa maskulaista Vappu Terhokoskea, jolle lähteeä kisan pääpalkinto.

Kaikkien vastaajien kesken suoritetussa arvonnassa pisimmän korren veti Jussi Grönroos Porista.

Onnea voittajille ja kaikille vastaajille isokokoinen kiitos!

 

 

Kuvatekstit

 

127. Heikin yllätyssaalis, 42-senttinen puronieriä.

 

128. Puronieriälampi on rannoiltaan tyypillinen metsälampi, jossa heittopaikat ovat vähissä.