Lyhyt mutta intensiivinen sähkökoekalastushetki Talin golfkenttää halkovan Jenseninpolun lounaispuolella on ohi.

Luonnonvarakeskuksen tutkijat polvistuvat saaliin kanssa Mätäjoen kuivemmalle puolelle ja syventyvät mittauksiin.

Mustassa ämpärissä on joesta haavittuja taimenenpoikasia, joukossa pari kivennuoliaista, jotka tutkija Ari Saura on onnistuneesti tainnuttanut sähköllä.

Vilkkaasti pärskivät kalat päätyvät ennen mittausta valkoiseen ämpäriin, johon on lorautettu MS222:sta, trikaiinia tai – kuten Google sen kääntää – trikaiinimetaanisulfonaattia (Tricaine methanesulfonate).

Valkoista jauhetta käytetään kalojen nukuttamiseen, puuduttamiseen tai niiden eutanasiaan. Aine on karsinogeenistä eli syövälle altistavaa, joten sitä käsitellessä on syytä pitää kumisia suojahansikkaita.

Kaloille lyhyestä MS222-upotuksesta ei koidu haittaa. USA:ssa MS222 on hyväksytty käyttöön ainoana nukutusaineena kaloille, jotka mahdollisesti päätyvät jossain vaiheessa ihmisten lautasille.

Kun kaloilta on taju pois, ne siirretään vaa’an päälle asetutun pituusmitan päälle. Yhdellä vilkaisulla selviää kalan pituus ja toisella paino.

Tässä vaiheessa taimenten paino ei aiheuta ylimääräistä hyppelyä ennätyssaaliin takia, sillä painot ovat enimmäkseen alle kymmenen grammaa.

Kymmenen senttiä pitkä taimenenpoikanen ei paina vielä paljon.

Jokea on kunnostettu pitkään

Mätäjoen alaosassa on kunnostettu kutupaikkoja vuodesta 2009 ja sähkökoekalastuksilla on seurattu säännöllisesti kunnostusten onnistumista.

Käyrät ovat olleet jatkuvassa nousussa, paitsi vuonna 2013 syöksyttiin nollille, kun maaliyhtiö Teknoksen Pitäjänmäen tehtaalla tapahtui liuotinpäästö, joka tappoi päästökohdan alapuolelta vedestä kaiken elolllisen.

Onneksi Mätäjoen tilannetta paikkasivat virran yläosissa kasvaneet taimenet, jotka täyttivät paluumuuttajien kanssa tyhjiön. Tässä koekalastuskohteessa taimenten poikastuotto on Sauran mukaan suorastaan räjähtänyt edellisestä vuodesta.

Ei ihme, että jokea kunnostavat vapaaehtoiset, kuten Helsingin Perhokalastajat, odottavat lähes kieli pitkällä, että Strömberginpuiston ja -putouksen kohdalle Talin pohjoispuolelle suunnitellun ohitusuoman valmistumista.

Parin vuoden päästä Helsingissä voi olla yksi täysiverinen taimenjoki lisää.

Sähkömies Ari Saura tainnuttaa kalat ja alavirran puolella seisova haavimies sieppaa kalat talteen.