Jarin kanssa kalassa -arvauskisassa järjestettiin ennen tätä kierrosta äänestys, jossa lukijoita pyydettiin valitsemaan Jarille ja Heikille kalapaikka.

Valinta osui Ahvenusjärveen, jossa pyyntikohteena oli mikä hyvänsä kalalaji ja niistä suurin yksilö 50 gramman tarkkuudella punnittuna.

Kalastajat rantautuivat kummallekin miehelle tuntemattoman järven pohjoispäähän tunti ennen puolta päivää. Sään puolesta ei ollut valittamista, nätti, loppukesäinen ilma hönkäili vastaan Ahvenusjärvelläkin.

Ensimmäisellä silmäyksellä järvi vaikutti samanlaiselta kuin useimmat muut eteläsuomalaiset metsälammet. Rannat olivat soisia, järvessä kasvoi lumpeita ja allasta reunusti enemmän tai vähemmän tiheä sekämetsä. Ja altaasssa pyörteili vesi, jonka väri muistutti laihaa kahvia.

– Rannalle oli kuitenkin rahdattu puolenkymmentä soutuvenettä, mikä antoi olettaa järvestä löytyvän jotain pyydettäväksi kelvollista.

Kalastus aloitettiin rantautumispaikasta, eikä mennytkään kuin hetki, kun Heikki ilmoitteli karkuun päässeestä pikkuhauesta. Ja pian oli myös ensimmäinen saalis ylhäällä, tosin se oli pieni ahven.

Jari oli virittänyt siimansa päähän Norolan Pike Spoon -ruohikkolusikan, eikä sillä tarvinnut kauan pyytää tyhjää, kun koukussa sätki jo satagrammainen ahven.

Helppo rantapolku ja aukkoja kasvistossa

Kaksikko eteni järven länsirantaa ja heitti aina, kun vastaan tuli sopivia aukkoja. Kulkeminen oli helppoa, sillä rantaan oli muodostunut ”ällistyttävän hyvin tallattu polku”. Heittopaikkoja tuli vastaan tuon tuosta.

– Järveä oli selvästi kalastettu hiljattain, liekö sen ansiota, ettei koko länsiranta antanut meille kuin muutamia sormenmittaisia ahvenia.

Pienten ahven pyynti päättyi Heikillä vähän reilumpaan iskuun. Minnow Spooniin nappasi hauki, joka onnistui puraisemaan 0,40-millisen fluorihiilitapsin poikki ja jatkoi menoaan aaltojen alle.

Kalastaja arvioi karkulaisen kooksi jopa pari kolme kiloa.

Melko matalarantainen Ahvenusjärvi tarjosi runsaasti lumpeikoita ja lymypaikkoja hauille.

Etelärannalla tapahtuu

Järven etelärannalla alkoi sitten tapahtua. Ensimmäisenä sähkötti Pike Spoon, johon iski kiloluokan kala, joka ei kuitenkaan tarttunut tarpeeksi hyvin. Sen jälkeen saman tempun teki ns. minihauki. Mutta kolmas kerta toden sanoi:

– Tarttui ja tuli ylös saakka, 1,3-kiloinen hauki.

Järven kaakkoispuolen lahdelmassa Jari sai Pike Spooniin ankaran tärpin, mutta ei tarttunut kala sillä eikä myöhemmilläkään kierroksilla. Heikki näki tärpin pyörähtävän pinnassa ja arvioi kokoluokaksi ”hyvinkin kolme kiloa”.

Itäreunalta ei enää saalista tullut. Tai tuli muutaman pikkuahvenen ja yhden haukihavainnon verran.

– Kokeilin välillä myös pienellä valkoisella kalajigillä, jota sintit takoivat kyllä ahkerasti, mutta vain harva sai suutaan venytettyä tartutukseen asti. Ei tainnut iso ahven kuulua lammen kalavalikoimaan.

Jari ja Heikki kiersivät Ahvenusjärven noin kolmessa tunnissa. Kierroksen suurin kala ja samalla arvauskilpailun oikea vastaus oli 1,3 kiloa. Mutta kuinka moni sen arvasi?

Oikeaa vastausta arvasi tasan 227 ihmistä, mutta joukossa oli vain yksi täsmälleen oikea. Sen sijaan moni vastauksista meni 50 grammaa alle tai saman verran yli.

Ahvenusjärven kisassa pääpalkinnon eli isomman viehepotin saa Juhani Kauppinen Akaasta. Kaikkien vastaajien kesken suoritetussa arvonnassa pisimmän korren veti ja pienemmän viehepalkinnon saa Markku Stenberg Jämsästä.

Onnea voittajille ja kaikille osallistuneille iso kiitos!