Uusille, itselle täysin tuntemattomille kalavesille lähtemisessä on oma viehätyksensä.

Koskaan ei tiedä, mikä perillä odottaa. Kaikki on mahdollista huippusaaliin ja täydellisen epäonnistumisen välillä.

Kalastuskohde äänestyksessä

Seuraavassa arvauskilpailussa olemme menossa kalakaverini Heikin kanssa kohti tuntematonta. Kohteemme valikoitui äänestyskilpailussa, johon olimme listanneet kuusi eri lampea tai pikkujärveä Tampereen lähiseutuvilta.

Yhdessäkään niistä emme olleet ennen kalastaneet, emme edes käyneet rannalla. Kaikki olivat lisäksi selkeitä erämaakohteita, vailla ranta-asutusta, kesämökkejä tai edes ihan vierelle kulkevaa tietä.

Ääniä annettiin määräaikaan mennessä 312. Varsin selväksi voittajaksi ponnisti 86 äänen saaliilla Hämeenkyrön ja Sastamalan rajalla lymyilevä Ahvenusjärvi lyöden kakkoseksi sijoittuneen Luopioisten Pihtilammen 17 äänellä.

Peränpitäjän kohtalo puolestaan lankesi Aliselle Salmijärvelle, jonka vain 25 äänestäjää olisi halunnut tulevaksi kalastuskohteeksemme.

Kaikkien äänensä antaneiden kesken arvottiin kolme viehepakettia. Paketeista suurin suuntaa Jari Kytölälle Kangasalle, kaksi pienempää pakettia saavat Linnea Tuikkanen Riihimäeltä ja Päivi Sääskilahti Oulusta.

Äänestyksen tulos oli selvä. Ahvenusjärvelle satoi eniten ääniä ja hyvänä kakkosena maaliin tuli Luopiosten Pihtilampi.

Kuinka paljon painaa Ahvenusjärven suurin?

Maanantaina 29. elokuuta ajelemme Ahvenusjärvelle ja kysymme, paljonko painaa suurin sieltä saamamme kala lajista riippumatta? Paino pyöristetään lähimpään 50 grammaan.

Ahvenusjärvestä kirjoitin äänestysesittelyyn:

”Jos järven nimi on tällainen, luulisi ainakin ahvenen kuuluvan kalastoon. Noin puolen kilometrin pituinen järvi piileksii pääosin Ylöjärven mutta eteläliepeeltään myös Sastamalan puolella. Luonnonsuojelualueet reunustavat rantaa kolmestakin eri kohdasta, joten jotain mielenkiintoista nähtävää siellä lienee ilman vapavälineitäkin.”

Kun tuntemattomille vesille lähdetään kalaan ja halutaan maksimoida saalis, ei hommaa kannata jättää yhden kortin varaan.

Varustaudumme siis ainakin ahventen, mutta myös haukien pyytämiseen aiheeseen soveltuvin viehein. Nämähän ovat eteläsuomalaisten metsäjärvien tyypillisimmät saalislajit.

Virvelivälineiden lisäksi pitää harkita, josko mukaan lähtisi myös mato-onki oikein hankalien tilanteiden varalta.

Mikäli suurin kalamme tullaan mittaamaan ahvenesta, lienee todennäköisin tulos 50-200 grammaa – pieniähän metsäjärvien ahvenet pyrkivät yleensä olemaan.

Jos taas onnistumme saamaan haukia, voi suurimman paino pompata reilustikin kilon paremmalle puolelle. Ehkä todennäköisemmin jäädään kuitenkin 500-1000 gramman haarukkaan.

Kalastusaikaa pyrimme varaamaan ”riittävästi”, niin että ainakin jotain saisimme tuloskortille. Mutta ei kai nollaakaan voi täysin sulkea pois laskuista.

Parhaimman arvaajan palkinto sisältää maittavan setin vieheitä tunnetuilta ja vähemmän tunnetuilta viehevalmistajilta.

Kaksi palkintoa tarjolla

Rapala-paketti arvotaan kaikkien vastauksensa lähettäneiden kesken.

Parhaalle arvaajalle on jälleen koottu palkinto tusinasta tiukasta ottivieheestä. Sen sisältö koostuu muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Abua, Stormia, Rauhalaa ja Jankea. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita arvauksia on useampia, arvotaan palkinto niiden kesken.

Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan tällä kerralla viehesetti, joka sisältää neljä Rapalan vaappua vaikkapa loppukauden ahven-kuharientoihin.

Vastaamisaikaa on sunnuntain 28.8. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!

Ahvenusjärven suurimman kalan paino?

  • Kalan paino pyöristetään lähimpään 50 grammaan, kaikki lajit mukana kilpailussa.