Yhä useampi haaveilee kulkevansa erämaahan yksin, ja retkistä voidaan suunnitella mahdollisimman pitkiä. Ja pitkille vaelluksille tarvitaan mahdollisimman kevyt, monipuolinen ja kestävä teltta.

Kun teltta on kotina useampia päiviä, retkeilijä arvostaa myös majoitteen monipuolisuutta ja sisätilan käytettävyyttä.

Soolotelttojen parivaljakoksi vertailuun otimme kaksi erityylistä telttamallia: kupoli- ja tunneliteltan. Teltat painavat noin kilon, mutta niiden ulkomuoto, sisätilat ja pystytystapa poikkeavat toisistaan.

Yhden yön retkien, pidempien vaellusten sekä pyörä- ja moporetken jälkeen muotoutui kuva siitä, millaiseen maastoon ja millaiselle henkilölle tunneli- tai kupolteltta sopii yöpaikaksi. Teltan valintaan retkelle vaikutti osaltaan myös sääennuste.

Kulunut kesä on ollut tavallista oikukkaampi säiden suhteen, eikä Lapissa ole nähty hetkeen näin pahaa räkkäaikaa. Tunturialueella yllättivät myös ukkonen ja myrskytuuli, joten Helsportin Ringstind Superlight 1 pääsi tositestiin.

Sea to Summit Alto TR1 oli pelastus kuumina kesäöinä. Sekä kesää että maisemia sai fiilistellä ilman hermoromahdusta sisäverkon läpi.

Soolotelttojen parivertailu Erän numerossa 8/2022 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla)

Vaikka sekä Helsport että Sea to Summit ovat yhden hengen telttoja ja painavat suurin piirtein saman verran, pakkauskoossa on eroa.

Lue myös