Aurinkosähkö on lisännyt hurjasti suosiotaan tällä vuosituhannella. Maailmanlaajuisesti kasvanut kysyntä on kiihdyttänyt aurinkopaneelien kehitystyötä, ja niistä on tullut yhä tehokkaampia.
Tekniikan kehittyminen näkyy myös retkikäyttöön tarkoitettujen pienten aurinkokennolaturien selvästi parantuneessa tehossa. Jos reilu vuosikymmen sitten halusi ladata laitteita eräolosuhteissa auringolla, piti ottaa mukaan melkoisen iso aurinkopaneeli tai kytkeä rinnan useita pienempiä paneeleja.
Halusimme selvittää kuinka aurinkolataaminen mukana kannettavalla aurinkokennopaneelilla sopii suomalaisiin olosuhteisiin, ja onko aurinkolataaminen oikeasti toimiva latausvaihtoehto, kun verkkovirtaa ei ole tarjolla.
Pyysimme aurinkokennolaturien maahantuojilta vertailtavaksi latureita, joiden teho riittäisi puhelimen ja muiden tavallisimpien USB-ladattavien laitteiden lataamiseen maastossa.
Edellytimme laturia, joka on kevyt kantaa, kestää Suomen vaihtelevat sääolosuhteet ja mahtuu kuljetuskuntoon pakattuna reppuun tai rinkkaan.
Vertailussa
Agfaphoto Solar Panel SP 21
Biltema Foldable Solar Panel 21 W
Goal Zero Nomad 10
Xtorm Solar Panel 21 W
Aurinkokennolaturien vertailu on Erän numerossa 8/2022 (juttu avautuu tilaajatunnuksilla)

Goal Zero Nomad 10 repussa. Puhelin latautuu kätevästi kävelyn aikana, mikäli selkä on kohti aurinkoa ja taivas on pilvetön.