Pari päivää mökkeilyä rauhallisen, idyllisen järven rannalla lohikaloja narraillen? Ajatuksen tasolla kuulostaa kutkuttavalta, ja voi se olla sitä livenäkin.

Tällainen mahdollisuus tarjoutuu muun muassa Pyhännän Iso Ahvenjärvellä Pohjois-Pohjanmaalla. Rasvaevällisenä pyyntikohteena ovat kirjolohet, ehkä siiatkin, ja tukikohtana on harmaahirsinen erämökki hiekkaisella mäntykankaalla kirkkaan veden äärellä.

Eksyimme paikalle ensimmäisen kerran helmikuussa 2021. Arktisista oloista huolimatta kala söi. Kolmesta pilkkipäivästä kahtena sain kolmen kirjolohen kiintiön täyteen jo tunnissa parissa, yhtenä päivänä oli tyytyminen yhteen kalaan.

Paikasta jäi myönteinen fiilis, joten päätimme uusintavisiitistä kesälle.

Lämpimään vuodenaikaan eivät mökin hieman askeettiset olosuhteetkaan haittaisi. Saaliskalojen säilytysongelma ratkeaisi kylmälaatikolla täynnä jäisiä varaajia. Tai voisihan se ratketa ihan luonnollisestikin: munat pataan eli jäämällä saaliitta.

Reissumme ajoitettiin elokuun puoliväliin. Heinäkuun ennätyshelteet olivat takana ja vedet jäähtyneet lupaavasti. Se olisi perusedellytys kirjolohien ruokahalujen viriämiselle.

Kesä olikin ollut niin Ahvenjärvellä kuin muillakin istarialtailla vaikeaa pyyntiaikaa, joten kaloja saattoi olettaa olevan tallessa tavallista enemmän.

Jari Tuiskusen kalapaikkajuttu Isolta Ahvenjärveltä on luettavissa Erän numerosta 8/2022.