Harva ehkä tietää, että ryynimakkara, Britteinsaarilla tarjottava black pudding ja skotlantilainen perinneherkku haggis kuuluvat samaan perheeseen.

Ryynimakkara on valmistettu perinteisesti muun muassa sianlihasta, ohrasuurimoista ja verijauhoista tai tuoreesta verestä. Haggis sen sijaan tehdään suolen sijasta lampaan mahalaukkuun yhdessä kaurahiutaleiden, lampaan maksan, keuhkojen ja sydämen kanssa.

Retkinikkari Joppe Ranta muistuttaa, että ryynimakkara on perinteisesti ollut tuote, johon lykättiin teuraista jääneet roippeet, kun paremmat ja lihaisemmat ruhonosat oli käytetty. Se puolestaan loi ryynärille kyseenalaisen maineen: erityisesti kaupunkilaiset pitivät suolikuoreen pakatun jätelihan syömistä jotenkin nolona.

Välillä ryynimakkaran myynti hiipui ja se hävisi lihatiskeiltä, mutta viime vuosina jyllänneen makkarabuumin vanavedessä ryynärikin sai nostetta ja ilmestyi monen valmistajan valikoimiin.

Erän numerossa 8/2022 Joppe valmistaa retkelle sopivia aterioita ryynimakkaroista (juttu avautuu tilaajatunnuksilla), mutta videolla ruokaa tehdään haggiksesta.

Resepti kannattaa muistaa viimeistään 25. tammikuuta, jolloin skotlantilaiset nauttivat Burnsin päivällisen, kansallisrunoilija Robert Burnsin kunniaksi. Wikipedia tietää, että päivällisellä tarjotaan viskiä, haggisia sekä peruna- ja lanttusosetta.

Juhlaan sopisi todennäköisesti paremmin kuin hyvin retkinikkari Rannan valmistama ”Haggis on Toast”. Sehän olisi lyhennettynäkin kuuminta hottia (HoT).

Lue myös