Vastaava kilpailu järjestettiin viimeksi noin vuosi sitten, jolloin äänestyksen voitti Lopella sijaitseva kirkasvetinen Melkutin.

Kalastus kirkasvetisellä järvellä ei ollut mitään suurta saalisilottelua, mutta jotain kaksikko onnistui vaikeaksi tunnetusta järvestä narraamaan. Reissun suurin kala eli hauki tuotti tuolloin oikean vastauksen ja oli painoltaan 900 grammaa.

Nyt äänestettävät kohteet ovat ”uusia” mutta ne on valikoitu edelleen sillä periaatteella, että kumpikaan kalastajista ei ole käynyt niissä koskaan kalassa, ei edes rannalla. Saalismahdollisuudet ovat siis täysi kysymysmerkki.

Kriteereinä olivat myös mökittömyys sekä kohtuullinen saavutettavuus autolla.

Käytännössä kohteet ovat lampia tai pikkujärviä syrjässä asutuskeskuksista. Maastokartan ja ilmakuvien perusteella kalastajat ovat pyrkineet arvioimaan, että rannalta kalastaminen niissä ylipäätään onnistuu. Venettä tai vastaavaa ei ole käytössä.

Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan nämä kolme viehesettiä.

Kolme viehesettiä palkintona

Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan kuvassa näkyvät kolme viehesettiä. Äänestysaikaa on 17. elokuuta 2022 saakka, ja varsinainen kisareissu toteutetaan jonain päivänä välillä 27.-29. elokuuta.

PS. Alla ensin Jarin ennakkoarviot kohteista ja alimpana lomake, jolla Jari ja Heikki lähetetään tuntemattomaan!

Äänestyskohteet

Alinen Salmijärvi: Kangasalan Suinulan kylän pohjoispuolella sijaitseva pikkujärvi on kohteista kaikkein lähimpänä kotiani, linnuntietä noin kahdeksan kilometrin päässä. Vaan eipä ole tullut sen rannalla koskaan käytyä. Satelliittikuvan perusteella kohde näyttäisi kohtalaisen helposti kalastettavalta, joskin todellisuus voi olla toinen. Aivan vierellä on piskuinen Haukijärvi, josta ojan tapainen laskee Salmijärveen. Mikäli nimen perusteella voi tehdä minkäänlaisia päätelmiä kaksikon kalalajistosta, niin hauki ainakin kuulunee kuvioon.

Vehkajärvi: Teiskon suunnalta ovat monet metsälammet tulleet meille tutuiksi kalastuksen merkeissä, mutta Kaanaan pohjoispuolisella Vehkajärvellä emme ole koskaan käyneet. Tämä lähes pyöreä, halkaisijaltaan vajaan 300 metrin lampare seisoo soisessa ympäristössä, mutta on toivottavasti ainakin osaltaan rannalta kalastettavissa. Paikan tekee mielenkiintoiseksi Retkikarttaan merkityt kolme muinaishautaa järven lähituntumassa. Ehkä siinä ovat ammoiset esi-isämme kalastelleet hyvällä menestyksellä.

Nelijärvi: Tämä pituudeltaan puolikilometrinen lätäkkö löytyy Tampereen kaakkoispuolelta, Kangasalan alueelta. Savo-niminen kylä on sen lähituntumassa. Kartta-analyysin perusteella kelpoinen rannalta kalastettava, ja jos täkäläisten metsälampien peruskalasto on asettunut tännekin, tulee saalis muodostumaan hauista ja ahvenista.

Pihtilampi: Pitkulainen, pituudeltaan yli kilometrinen Pihtilampi on asemoitunut Luopioisten pohjoispuolelle. Sen eteläpäässä on laavu tulipaikkoinen ja vieritse kulkee Laipanmaan retkeilyalueen patikkareitti, joten saavuttaminen ei tuottane ongelmia kävelytaitoiselle. Kalastosta ei tässäkään tapauksessa ole tietoa, mutta eiköhän näin isosta altaasta jotain löydy.

Ylinen Mertajärvi: Tampereen eteläpuolelta, Akaan kunnan alueelta otamme äänestyskohteeksi pitkulaisen, noin 700-metrisen Ylisen Mertajärven. Tällä suunnalla ei tarjontaa mökittömistä lammista ja järvistä liiemmälti ole, mutta tämä on sellainen. Jotain kalaakin voisi kuvitella pinnan alta löytyvän.

Ahvenusjärvi: Jos järven nimi on tällainen, luulisi ainakin ahvenen kuuluvan kalastoon. Noin puolen kilometrin pituinen Ahvenusjärvi piileksii pääosin Ylöjärven mutta eteläliepeeltään myös Sastamalan puolella. Luonnonsuojelualueet reunustavat rantaa kolmestakin eri kohdasta, joten jotain mielenkiintoista nähtävää siellä lienee ilman vapavälineitäkin.

Äänestä Jari ja Heikki kalaan!