Reissu Lapin kirkkaille vesille on monen vapakalastajan pakollinen kesäohjelmanumero, niin myös kalakaverilleni Heikille.

Heikki tekee vaelluksia usein sellaisille seuduille, jossa ei juuri muita kulkijoita vastaan tule. Siten on myös mahdollista löytää mielenkiintoisia, vähällä pyyntipaineella olevia kalavesiä.

Kaldoaivi kutsuu

Tällä kerralla kaverini suunnistaa Kaldoaivin erämaan itäisimpiin osiin, jonnekin Silisjoen ja Näätämöjoen väliselle alueelle. Mahdollisia saalislajeja sillä alueella ovat ainakin taimen, harjus, hauki ja ahven.

Kalojen koosta Heikki toteaa hiukan vaatimattomasti: ”Taimen on todennäköisesti pientä, korkeintaan 35-senttistä. Mitan täyttävä (pohjoisimmassa Lapissa yli 30 cm) harjus on hyvinkin mahdollinen, ja niin on ehkä noin kilon haukikin.”

Pyyntivälineenä vaellusreissuillaan Heikki käyttää virveliä, jonka vieheosaston rungon muodostavat Lotot, 4-5-senttiset Räsäset, alle viisisenttiset Rapalat, liitsit sekä mikrojigit.

Siuronkoski voi olla haasteellinen paikka saada kirjolohta satimeen lämpimällä vedellä, mutta jos se onnistuu, on saaliin pituus luultavimmin 40-50 senttiä.

Erämaa vastaan kaupunki

Tässä arvauskilpailussa asetamme vastakkain Lapin ja Etelä-Suomen vedet. Kummasta tulee pitempi kala?

Heikin kalastaessa Kaldoaivin erämaassa minun kalapaikkani on Nokian Siuronkoski. Kilpailuajankohta on meillä molemmilla perjantai 12.8. kello 8-13, siis viisi tuntia aikaa saalistaa mahdollisimman pitkä kala.

Hauen rajaamme tämän kisan ulkopuolelle.

Siuronkoskella pääpyyntikohteena ovat tuttuun tapaan kirjolohet, mutta mahdollisuuksia on moniin muihinkin lajeihin.

Kesälämpimillä lohikalat ovat varsin haasteellisia huijattavia, joten jos kirjolohi päättää pitää suunsa kiinni, täytyy apuja toivoa lähinnä kuhilta, ahvenilta, säyneiltä ja toutaimilta.

Toutaimen erehtyessä vieheeseen voi jopa 70 senttiä rikkua. Kuhan ja säyneen tapauksessa olisi puoli metriäkin kelpo tulos, ja ahveneen tyydyttäessä jäätäneen helposti 20-30 sentin haarukkaan. Tosin on Siurosta saatu jopa kilon painoisia eli yli 40-senttisiä kyrmyniskoja.

Ja ainahan on sellainenkin kauhuskenaario mahdollinen, että meistä toinen tai jopa molemmat jäämme ilman minkäänlaista tulosta.

Arvauksissa on käytössä kaksi kirjainta. K, kuten Kaldoaivi ja S, kuten Siuronkoski. Kirjaimella valitaan se puoli, josta nousee isompi kala ja numerolla pituusero.

Jos siis arvaat, että Kaldoaivista tulee neljä senttiä pitempi kala kuin Siuronkoskelta, vastaa K4. Jos taas oletat, että Siuro päihittää erämaavedet samoin lukemin, vastaa S4.

Tasatulosta veikataan vastaamalla nolla (0).

Parhaan arvaajan palkinto koostuu pienistä vieheistä, jotka ovat namia ahvenelle ja jalokaloille.

Vieheitä tarjolla

Tämä setti arvotaan kaikkien vastauksensa lähettäneiden kesken.

Paras arvaaja saa tälläkin kerralla mukavan satsin vieheitä.

Tusinan erityisesti Lapin tunturivirroille soveltuvan ottipelin joukosta löytyy muun muassa Rapalaa, Blue Foxia, Meppsiä, Aavetta ja Autiota. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden joukosta.

Myös arpaonnettarella on jaettavaa kaikkien vastauksensa lähettäneiden kesken. Neljän vieheen lajitelma sisältää vähän isompia vaappuja vaikkapa kuhalle ja jalokaloille.

Arvauksia otamme vastaan torstain 11.8. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.

Kaldoaivi vai Siuronkoski

  • Ohje: Esimerkiksi neljä senttiä pitempi kala Kaldoaivista merkitään K4, Siuronkoskelta S4. Tasatulosta veikataan vastaamalla nolla (0).