Näitä arvauskilpailuja kun kahden viikon välein virittelee, huomaa kesän nopean hupenemisen. Mutta on sitä onneksi vielä jäljellä.

Ja kuten tiedetään, kesä on ihmisen parasta kuhastusaikaa. Kuhat pitävät meidän laillamme lämmöstä ja nousevat syvänteiden kätköistä matalikoille saalistamaan. Nyt jos koska kannattaa pyyntivene vesille tyrkätä!

Lue lisää: Kolmesta oikeasta vastauksesta voi voittaa 50 viehettä!

Kuhastusta suurhaukimaisemissa

Ensi viikonlopulla eli jonain päivänä välillä 29.-31.7. olen lähdössä kuhajahtiin Ruovedelle kalakaverini Vesan kesämökille. Vesa mökkeilee Ruoveden Mustaselän tuntumassa eli niissä maisemissa, jotka tulivat tunnetuksi 1980-90-luvuilla valtavista hauistaan.

Isoja haukia lymyilee näissä vesissä edelleen, myös Vesa on monesti kymppikerhon ovia kolkutellut ja kuusi kertaa sisällekin päässyt.

Nyt emme kuitenkaan tavoittele haukia vaan kuhia.

Myös kuhakanta on alueella vahva, eivätkä isotkaan yksilöt ole tuiki harvinaisia. Vesa laskee saaneensa vuosien saatossa yhdeksän yli viisikiloista kuhaa, ennätysyksilö mittautti itsensä 7,1 kilon painoiseksi ja 89 sentin pituiseksi.

Tavallisimpia jiginpurijoita ovat toki täälläkin alamittaiset tai vain niukasti mittarajan 42 cm ylittävät, ja jos huono päivä sattuu kohdalle, sellaistenkin tavoittaminen saattaa osoittautua vaikeaksi.

Kulkuvälineenämme on Vesan kaikuluotaimella varusteltu moottorivene, joten kalojen löytäminen ei muodostune ongelmaksi.

Ongelmallisempaa voi olla niiden houkutteleminen siiman jatkoksi, vaikka ottiviehepuolikin on meillä kunnossa.

Kuhajahtimme tapahtuu tämän näköisissä maisemissa.

Kahden kuhan yhteispituus?

Tässä arvauskilpailussa kysymme, kuinka paljon yhteispituutta on meidän kummankin ensimmäisillä saamillamme kuhilla. Pituus pyöristetään tasasenteiksi.

Vesan mukaan tavallisimmat jigikuhat ovat olleet pituudeltaan 35-45-senttisiä, mutta kuten edellä totesimme, useampikiloiset ja jopa 60-80-senttiset vonkaleetkin ovat mahdollisia.

Illan aikana kokeilemme myös kuhan vetouistelua, mutta luultavimmin ne ensimmäiset eli arvauskisan tulokseen vaikuttavat kalat saadaan jo jigittämällä. Ellei, niin uistelemalla mahdollisuudet isoon kuhaan ovat vielä paremmat.

Kuinka todennäköistä sitten on, että toinen meistä tai molemmat jäämme ilman ensimmäistäkään kuhaa?

Vesan mukaan oikein huono sää voi sellaisen tempun tehdä, mutta muuten sitkeys yleensä palkitaan. Aikaa kalastukseen käytämme reilusti.

Tämä setti päätyy parhaimman arvaajan viehepakkiin.

Onnekkaimmat palkitaan

Kuusamolaisia ottipelejä arvotaan kaikkien vastanneiden kesken.

Palkinnoksi parhaalle arvaajalle lähetämme tusinan viehettä, jossa on nimekkäitä ja vähän tuntemattomampiakin ottipelejä monenlaisten kalojen narraamiseen. Merkeistä mainittakoon muun muassa Rapala, Kuusamo, Salmo, Panther Martin, Calico Cat ja Jakuta.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, palkinto arvotaan niiden kesken.

Ja vaikkei arvaustuuria tällä kerralla olisikaan, voi silti voittaa neljän vieheen setin, joka arvotaan kaikkien vastauksensa lähettäneiden kesken. Tämä palkinto sisältää kattauksen Kuusamon Uistimen maineikkaita ottivieheitä, joilla voi huijata niin ahvenia, kuhia kuin jalokalojakin.

Arvauksia otamme vastaan torstain 28.7. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huomio, huomio! Lomakkeella tiedustellaan yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.