Retkellä ei aina pääse päivän päätteeksi pesulle. Makuupussilakana vähentää makuupussin pesutarvetta ja pidentää käyttöikää, kun hikisenä ja likaisena pussiin kömpivä patikoija kääriytyy erilliseen lakanaan.

Ihoa vasten oleva merinovillainen makuupussilakana on erityisen lämmin. Tarvittaessa makuupussilakana toimii kevyenä kesämakuupussina.

Jos nukkuu taivasalla, on makuupussin sisällä oleva aluslakana erityisen hyvä lisälämmitin. Viima ei tunnu iholla asti, kun nukkuu aluslakanan kanssa. Revontulia on mukavampi ihmetellä, ja kevättalvella kytätä teerien soidinmenoja.

Vertailuun valikoituivat vain luonnonkuitulakanat: silkkiä, merinovillaa ja luomupuuvillaa. Saatavilla on myös luonnonkuituisia edullisempia synteettisiä lakanoita, kuten myös sekoitemateriaaleista, kuten silkin ja puuvillan yhdistelmästä valmistettuja.

Valmistajia ja kokoja on paljon, samoin malleja ja muotoja; matka- ja muumiomallisia.

Matkalakana on suorakaiteen muotoinen. Sen jalkapäässä on enemmän tilaa. Muumiomallin pussi on jalkapäästä kapeampi kuin hartialinjan kohdalta. Se on tarkoitettu erityisesti makuupussiin.

Makuupussilakanan lämpöarvoon vaikuttavat muodon lisäksi materiaali ja sen tiheys.

Lämpöön vaikuttaa tietysti myös pussin malli, esimerkiksi vertailussa olleen puuvillaisen matkalakanan yläosa suljetaan kahdella velcro-tarralla. Tarrojen välistä kehon lämpö livahtaa karkuun.

Lue millaisia eroja Jenni Kurki-Suonio löysi makuupussilakanoista. Juttu löytyy Erän numerosta 7/2022 (vertailu avautuu vain tilaajatunnuksella).

Makuupussilakanoiden vertailu löytyy Erän numerosta 3/2022