Metsästysseuroilla on erityinen merkitys suomalaiselle riistanhoito- ja luonnonsuojelutoiminnalle, joka elää vahvana ympäri Suomea. Metsästäjien tukikohtina ja henkisinä koteina toimivat jahtimajat, joita löytyy ylellisistä käytännöllisiin ja vanhoista moderneihin. Niillä on usein erittäin suuri tunnearvo, jonka varjelemisessa hyödynnetään valvontakameroiden kaltaisia teknisiä apuvälineitä.

Metsästäminen on 52-vuotiaalla Christian Hallbergillä verissä. Ensimmäisestä isän ja isoisän kanssa koetusta jahtiretkestä on kulunut aikaa jo 50 vuotta, mutta tuolloin Christian oli vielä liian pieni aistimaan muuta kuin ympäröivän luonnon läheisyyden.

“Ensimmäinen pysyvä metsästysmuistoni on 8-vuotiaana. Olimme silloin jänisjahdissa, mukana pulkka ja ajokoira. Se on edelleen mielessäni tunteikas kokemus”, kertoo Hallberg.

Tänä päivänä Hallberg jatkaa suvun perintöä metsästämällä ja toimimalla perinteikkään Erkylä Jaktvårdsförening – Erkylän Metsästyksenhoitoyhdistys ry:n hallituksessa sekä Marjaniemi Jaktförening rf:n puheenjohtajana. Hän nauttii erityisesti metsästyskoirien kanssa työskentelemisestä, mutta hyödyntää myös modernia teknologiaa.

“Riistakameroilla saamme tietoa paikallisesta riistatilanteesta ja eläinten kunnosta jo ennen metsästyskauden alkua”, sanoo Hallberg.

“Meillä on tällä hetkellä käytössämme kuudesta kahdeksaan riistakameraa Pohjan ja Hyvinkään alueilla. Niiden avulla saamme tärkeää tietoa paikallisesta riistatilanteesta ja eläinten kunnosta jo ennen metsästyskauden alkua”, sanoo Hallberg.

Luotettava nettiyhteys tuo kuvat ja videot nopeasti

Valvonta- ja riistakamerat eivät ole Hallbergille uusi tuttavuus, sillä hän on käyttänyt niitä jo noin viidentoista vuoden ajan. Ensimmäisiin suurikokoisiin, kalliisiin ja ainoastaan muistikortille kuvat tallentaviin laitteisiin verrattuna nykyaikaiset huippukamerat ovat kuin toiselta planeetalta. Ne ovat helppoja asentaa, niiden akut kestävät pitkään ja kuvat sekä videot siirtyvät eteenpäin näppärästi ja nopeasti.

“Paljon on kiinni teleoperaattorin tarjoamasta paketista eli verkon kattavuudesta ja saatavilla olevasta siirtonopeudesta”, muistuttaa Hallberg.

Riistakameroiden avulla jahtijohtajana toimiva Hallberg kykenee suunnittelemaan metsästystä riistakannan hyvinvointia silmällä pitäen. Luonnon herkkää tasapainoa ylläpidetään rajoittamalla populaatioiden kasvua ja harventamalla kamerassa vilahtelevia haitallisia vieraslajeja. Kokenut konkari myöntää, että värisyttäviä luontokokemuksia tulee edelleen vastaan sekä metsässä että ruudun ääressä.

”Riistakameran kuvissa on näkynyt muun muassa muutamia todella isoja peurapukkeja, kaurakaukalossa peuroja vaaniva ilves ja yksi hämmästyttävän pitkäjalkainen supikoira”, paljastaa Hallberg.

Tekninen kehitys näkyy myös valvontakameroissa

Monipuolisia ja säänkestäviä valvonta- ja riistakameroita käytetään kasvavissa määrin esimerkiksi kesämökin, viljelysten, koiratarhojen ja yksityisteiden valvontaan. Molempien asennus on helppoa ja langatonta, eikä Wi-Fi-verkkoa välttämättä tarvita, sillä uusimmat huippulaitteet tukevat 4G-yhteyttä.

Valvontakamerat ovat omimmillaan pitkäaikaista seurantaa vaativissa sisä- ja ulkokohteissa, missä niiden paikkaa ei ole tarvetta vaihtaa kovinkaan usein. Siinä missä riistakamera naamioituu huomaamattomasti vehreään luontoon, valvontakamera voi toimia myös näkyvänä muistutuksena esimerkiksi mökin, veneen tai varaston tarkkailusta.

Kannattaa muistaa, että 4G-riista- ja valvontakameroiden kuvaama HD-tasoinen videomateriaali edellyttää liittymältä entistä enemmän nopeutta sekä luotettavuutta. Siksi niihin on syytä hankkia DNA Laitenetti Plus -liittymä tukemaan kameroiden tiedonsiirtovaatimuksia. Näin saat kaikki kamerasi huippuominaisuudet hyötykäyttöön.

Tutustu tällä sivulla DNA:n valikoimista löytyviin langattomiin ja laadukkaisiin kameravaihtoehtoihin. Muistathan, että kaikki esiteltävät laitteet vaativat toimiakseen Laitenetti Plus -liittymän.

Ultralaaja näkökenttä ja värillistä videokuvaa yöaikaan

Langaton Reolink Duo 4G -valvontakamera sisältää kaksi neljän megapikselin linssiä, jotka mahdollistavat laajuudeltaan peräti 150° näkymän. Ihmiset ja ajoneuvot älykkäästi erotteleva kamera osaa automaattisesti tulkita kuvauksen kohdetta, jonka ansiosta saat puhelimeesi ja sähköpostiisi vain tärkeitä ilmoituksia. Puhelimeen tai tietokoneelle ladattava ilmainen Reolink-sovellus tekee valvonnasta helpompaa kuin koskaan.

Pimeänäköön tarkoitettujen infrapunavalojen lisäksi kameran tehokkaat led-valot valaisevat kohteen jopa 30 metrin etäisyydeltä. Kahden megapikselin Starlight CMOS -anturin ansiosta Reolink Duo 4G tallentaa 1080 pikselin kokovärikuvia päivällä ja yöllä.

Kamera tarjoaa hyvän kuvanlaadun 2560 x 1440 pikselin tarkkuudella. Reolink Duo 4G -valvontakameran sisäänrakennettu mikrofoni ja kaiutin mahdollistavat kaksisuuntaisen äänen ja keskusteluyhteyden kameran välityksellä. Tallennusta varten kameraan voi asentaa jopa 128 Gt:n muistikortin. Voit myös ottaa käyttöösi Reolink Cloud -pilvipalvelun, jonka avulla pääset käsiksi tallenteisiin siinäkin tapauksessa, että kamera varastetaan tai muistikortti hajoaa.

379 €  Siirry DNA Kauppaan

Valvontakameroiden aatelia

Reolink Go Plus -valvontakamera on uusi, edistyneempi versio suursuosikki Go:sta. Go Plus on myös 4G:llä ja litium-akulla täysin langaton ja sen videokuvan tarkkuus on peräti 4 MP. Go Plussan liiketunnistin havaitsee kaiken liikkeen. Lisäksi kamera tukee Time Lapse -toimintoa, eli ajastettua kuvausta. Kamera ottaa kuvan halutuin väliajoin, esimerkiksi kerran minuutissa, ja muodostaa kuvista videon.

Tallennus tapahtuu kameraan asennettavaan max 128 GB microSD-muistikorttiin. Liiketunnistuksesta syntyvä tallennus jää muistikortille ja on helposti katsottavissa. Videokuvaa, tallennuksia ja asetuksia voi hallita reaaliaikaisesti Reolink
App-sovelluksella (Android ja iOS) ja Reolink Client-ohjelmalla (Windows ja macOS). Kameran akku ladataan vesitiiviisti suojatusta microUSBliittimestä millä tahansa tavallisella puhelimen auto- tai verkkolaturilla tai Reolink Solar Panel aurinkopaneelilla. Akussa itsessäänkin on microUSBliitin eikä se siten tarvitse omaa laturia. Kameraa voi myös käyttää latausjohto liitettynä.

299 €  Siirry DNA Kauppaan 

 

Etäohjattava riistakamera taltioi myös äänet

Uovision LiveStream 4G LTE Cloud -riistakamera

Kuvaa live-lähetykset suoraan kohteesta. Uovision LiveStream -riistakamera kuvaa huipputerävällä Quad HD -tarkkuudella, joten päivällä kuvatut videot hehkuvat väreissä ja yökuvat saapuvat mustavalkoisina näkymättömän inframustasalaman ansiosta.

Etäohjattava Uovision LiveStream sopii riistakameraksi maastoon kuvaamaan nelijalkaiset ja siivekkäät luonnossa liikkujat. Voit asentaa sen myös valvontakameraksi vahtimaan kaksijalkaisia liikkujia mm. mökille, työmaalle, kotiin tai toimistoon. Uovision LiveStream tukee ilmaista LinckEazi-etähallintaohjelmistoa, jonka LinckEazi-sovelluksen lataat ilmaiseksi puhelimeesi. Tai kirjaudu palveluun nettiselaimellasi. LinckEazilla etäohjaat riistakameraa ilmaiseksi.

399 €  Siirry DNA Kauppaan

Kuvat ja videot liikkeelle

Nopea nettiyhteys auttaa ottamaan ja valvontakamerasta kaiken irti.

DNA Laitenetti Plus -liittymä

Riista- ja valvontakameroiden edullinen luottokumppani, joka sopii myös tutkapantaan ja kodin hälytyslaitteisiin. Suunniteltu HD-tasoisen kuvan ja videon välittämiseen 3G- ja 4G-laitteista. Lähetysnopeus 5 Mbit/s.

Hinta alkaen 4,90 €/kk.

Hanki DNA Kaupasta tai DNA Nettikaupasta.

Lue lisää dna.fi/laitenetti