Se on jo heinäkuu, kun seuraava Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailu ratkaistaan. Ja heinäkuu jos mikä on todellinen kuhakuu.

Aikoina entisinä ahvenen isoserkku nautti lain turvaamasta kuturauhoituksesta kesäkuun ajan, ja ensimmäinen heinäkuuta monilla kuhavesillä vietettiin todellista kansanjuhlaa.

Nyt ei kyseisellä päivämäärällä ole enää samanlaista merkitystä kuin silloin ennen, mutta kuhan saamiseen on toki mainiot mahdollisuudet.

Kuha pitää lämmöstä. Hellejaksojen aikana sen voi tavoittaa tavallista matalammasta vedestä, iltatunteina jopa pinnan tuntumasta.

Tärppikin on herkässä, jos vain oikeanlainen viehe kuten vaappu tai jigi saadaan uitettua kuhan näkösektorille.

Jos taas pyyntipäivälle sattuu kolea ja tuulinen sää, voi kiilusilmien löytäminen tuottaa vaikeuksia varsinkin kalastajalle, joka ei käytä apunaan kalanetsimiselektroniikkaa.

Soutuveneellä liikkuva toivoo tällaisia kalakelejä.

Vesijärvelle pikkukuhajahtiin

Minun kuhastukseni tapahtuu perinteiseen tapaan soutuveneestä, josta elektroniikka puuttuu lukuun ottamatta taskussa kulkevaa älypuhelinta, repussa olevaa kameraa ja veneen perässä hyrisevää sähkömoottoria.

Kalapaikkanani ovat mökkivedet Kangasalan Vesijärvellä ja sielläkin, vaatimattomasta venekalustosta johtuen, lähiseudut Mutikonsalmen kummallakin puolella.

Kuhaa alueella on runsaasti, mutta jo puolen metrin mittaiset ja noin kilon painoiset ovat olleet minun saaliinani todella harvinaisia. Koko on siis pientä, alkaen ahvenen kokoisista ja yltäen kitsaasti mittarajan paremmalle puolelle.

Hyvänä päivänä – sellaisen uskon vielä joskus koittavan – voi jopa monikiloinen vonkale olla mahdollinen. Sellaisia ainakin verkkokalastajat silloin tällöin saavat, onpa Erän edesmenneen kalastuskilpailun kuhasarjakin voitettu joskus yli kymppikiloisella pilkkikuhalla.

Vesijärven kuhamaisemia.

Suurimman kuhan pituus

Tässä arvauskilpailussa kysymme, minkä mittainen on pisin Vesijärvestä saamani kuha tasasentteihin pyöristettynä? Kalastus tapahtuu jonain päivänä välillä 1.-3.7. ja kestää vähintään viisi tuntia, jos vain sääolosuhteet sen suinkin sallivat.

Kalastukseni tapahtuu sekä heittäen että vetäen, tilanteen mukaan.

Vieheistä tai ottipaikkatuntemuksesta ei saaliin saaminen tule kiinni jäämään, mutta säälle en minäkään voi mitään. Huonossa tapauksessa jopa pieni kuha voi jäädä mittaamatta.

Onneksi viikonlopussa on kolme päivää, joten voin valita niistä meteorologisesti suotuisimman.

Tämä viehepotti lähtee parhaimman arvauksen esittäneelle.

Viehepalkintoja

”Hissun & Tommin Varmat” sisältää koeteltuja ottivieheitä monenlaisten kalojen makuun.

Parhaimman arvaajan palkinto sisältää jälleen tusinan satsin ottipelejä, joista viehetuntija tunnistaa muun muassa Rapalaa, Kuusamoa, Stormia, Forellia, Luulahden Lukkoa ja Laxmania.

Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia on useampia, voittaja arvotaan niiden vastausten joukosta.

Kaikkien vastaajien keskuudesta etsitään voittaja kahdelle viehesarjalle, jotka sisältävät Kuusamon Uistimen valmistamia ja näyttelijä-kalastajakaksikon Hissun & Tommin värittämiä ottipelejä.

”Meritaimenen narraajat” huijaa nimikkolajiaan Taimen- ja Tundra-lusikan voimin, ”Raskaat jekuttajat” puolestaan luottavat kahden Taimen-lipan lumovoimaan.

Arvauksia otamme vastaan torstain 30.6. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten.

Vesijärven pisin kuha (heinäkuu 2022)

  • Suurimman kuhan pituus kannattaa antaa tasasentteinä!