Jarin kanssa kalassa -arvauskilpailun kohteena oli Lohjan suunnalla lymyilevä pieni Rausjärvi, jossa oli tavoitteena saada puntarille mahdollisimman suuri hauki. Kalaretkellä käytössä oli soutuvene ja kalastuskaverina Jari Nikander.

Koska Nikander pysytteli enimmäkseen soutajan paikalla, Tuiskuselle jäi tehtäväksi hoitaa kalastuspuolta.

– Soutuapu olikin ihan tarpeen, sillä järvellä puhalsi melko navakka pohjoistuuli. Muuten sää oli aurinkoinen ja miellyttävän lämmin, oikein passeli kalakeli.

Kalojen perään lähdettiin järven eteläpäässä sijaitsevalta uimarannalta eli vene eteni itärantaa pitkin kohti pohjoista.

– Viritin vavan sekä hauelle että ahvenelle, ensinmainittuun siiman päähän iso Rapala Nauvo -lusikka ja toiseen pieni pyrstölippa.

Pyrstölippa sähkötti melkein välittömästi lähdön jälkeen ja ylös nousi ensimmäinen kala, joka osoittautui pieneksi ahveneksi.

Isot ahvenet olivat reissumme parasta antia. Jari Nikander esittelee kaksikosta pienempää.

– Koska kohdelaji oli kuitenkin hauki, päätin keskittyä Nauvon heittämiseen. Ja melko pian oli ensimmäinen hauki haavissa ja puntarissa, 1,1 kiloa.

Kun vene lähestyi järven pohjoispäätä, Nikanderin mukaan haukien lastenkamaria, Nauvoon tarttui jälkeen kala. Otteista Tuiskunen päätteli, että ylös olisi tulossa edellistä suurempi hauki, mutta veneen vierellä paljastui, että siiman päässä tempoili ahven.

Eikä kala ollut ihan pieni. Digipuntarin näyttöön ilmestyivät komeat lukemat 1,05 kiloa.

Kymmenen minuutin päästä siiman päässä tempoili jälleen ponteva otus.

– Uskomatonta kyllä, tulija osoittautui jälleen ahveneksi ja vielä edellistäkin suuremmaksi. Vaaka vahvisti kalan painoksi 1,2 kiloa.

Vauraampien ahventen jälkeen pääosaan pääsivät hauet. Isoimmat hauet pysyivät sitkeästi poissa, mutta pienempiä vieraili veneessä toistakymmentä. Yksi noin 2-3-kiloinen pääsi kuitenkin karkuun.

Haukipäivän aloituspainosta 1,1 kilosta paino kipusi sata grammaa kerrallaan 1,4 kiloon, ja se jäi viisituntisen reissun suurimmaksi haueksi ja arvauskilpailun oikeaksi vastaukseksi.

– Mutta olihan ahvenia!

Miten kävi arvausten kanssa eli onnistuiko kukaan arvaamaan oikean painon? Kyllä vain! 283 vastauksen joukossa oikeita oli kolme, josta etäarvonnassa voittoisasti menestyi Seppo Hanski Suomussalmelta.

Kaikkien vastaajien kesken arvotun viehepalkinnon puolestaan voitti Mirja Simonen Kulhosta.

Onnea voittajille ja kaikille osallistuneille mahtava kiitos!

Rausjärvi on puolentoista kilometrin pituinen ja puolen kilometrin levyinen pikkujärvi vehmaassa eteläsuomalaisessa ympäristössä.