Jarin kanssa kalassa –arvauskilpailut ovat pyörineet enimmäkseen itselleni tutuilla kalapaikoilla Tampereen lähikulmilla. Tällä kerralla lähden kuitenkin vieraiden vetten äärelle.

Kohteena on Rausjärvi Lohjan kunnan pohjoisosassa. Moottorina tässä projektissa toimii sikäläinen kalastusaktiivi Jari Nikander, jolle Rausjärvi on niin sanottu kotivesi.

Tarkoituksemme on työntää vene järven aalloille perjantaina 17.6. ja yrittää löytää sieltä mahdollisimman isoja haukia. Arvauskilpailumme kysymys kuuluukin, paljonko painaa suurin saamamme hauki 100 gramman tarkkuudella punnittuna.

Isoihinkin mahdollisuus

Rausjärvi  on noin kahden kilometrin pituinen ja keskimäärin puolen kilometrin levyinen pikkujärvi, jonka jakaa tavallaan kolmeen osaan kaksi lännestä päin työntyvää suurta niemeä.

Kultakin muodostuvalta ”selältä” löytyy syvännealue, joka piilottaa pohjan parhaimmillaan 12,6 metrin päähän pinnasta.

Vesi on puhdasta joskin ruskeahkoa ja osin jyrkkärantainen ympäristö enimmäkseen rakentamatonta. Mökkejä löytyy lähinnä niemien väliseltä kaistaleelta länsirannalta.

Jari Nikanderin mukaan Rausjärvi on kalastoltaan käytännössä eteläsuomalainen perusjärvi, jossa tavallisimpia pyyntikohteita ovat hauki ja ahven. Niitä on ainakin aiemmin löytynyt kehukaloiksi saakka.

Tuoreita kalastuskokemuksia Nikanderilla on sen sijaan niukemmin, koska hän ei ole enää vuosiin asunut järven tuntumassa.

Kohteenamme on siis hauki ja pyydämme sitä sekä heittäen että soutu-uistellen. Vieheistä tai ottipaikkatuntemuksesta ei saaliin saaminen jää kiinni, mutta kalojen ruokahaluissa sen sijaan voi aina toivomisen varaa olla.

Nikander arvioi, että normireissulla suurin hauki asettunee jonnekin kolmen kilon tietämiin, mutta onnella voi siimaa venytellä yli viisikiloinenkin. Kaksinumeroiset kilolukematkaan eivät ole tällä järvellä täysin mahdottomia.

Nollareissun riskiä hän ei pidä järin todennäköisenä: ”Jos ei muualta niin pohjoispään lastenkamarista löytää pikkuhaukia melkoisella varmuudella.”

Paras arvaaja täydentää viehekokoelmaansa tusinalla ottipelillä.

Kaksi palkintoa

Kuusamon Uistimen viehesetti arvotaan kaikkien vastaajien kesken.

Tällä kerralla palkintona parhaalle arvaajalle odottaa muun muassa Nilsua, Kuusamoa, Jesseä, Forellia, Josaa, Daiwaa, Salmoa, Jaxonia ja Jigwobbleria. Jos oikeita tai lähimmäs oikeita vastauksia tulee useampia, voittaja arvotaan niiden joukosta.

Toinen palkinto lähtee kilpailijalle, joka arvotaan kaikkien vastanneiden keskuudesta. Tähän palkintoon kuuluu neljä Kuusamon Uistimen lahjoittamaa ottiviehettä, kaksi Kumma-lippaa ja kaksi Santeri-vaappua.

Kumma on osoittautunut erinomaiseksi muun muassa ahvenelle ja jalokaloille, Santeri puolestaan narraa ansiokkaasti muun muassa nimikkolajiaan kuhaa (= zander saksaksi).

Arvauksia otamme vastaan torstain 16.6. loppuun saakka. Onnea peliin!

Huomio! Lomakkeella kysytään yhteystietoja vain palkintojen postittamista varten!

Rausveden suurin hauki

  • Kalan paino kannattaa pyöristää lähimpään 100 grammaan (esim. 15,13 kg hauki ilmoitetaan 15,1-kiloisena).