Uusista alan lehdistä tulee aina katsottua, josko niistä löytyisi mielenkiintoisia uutuusperhoja tai sidontaideoita. Yksi yllätysperho oli vuoden 2013 Trout & Salmon -lehden kesäkuun numerossa, Vivien-lohiperho. Simppeli karvasiipi, jonka värimaailma viehätti.

Päätin sitoa muutaman tulevalle elokuun lohireissulle.

Speyjoen gillie John Anderson oli kehittänyt Vivienin ja kalastanut sillä menestyksekkäästi 1980-luvun lopulta lähtien maineikkailla lohijoilla, kuten Tweed, Tay, Spey, Beauly ja Alta. Perhoa suositeltiin pienten tuplien lisäksi sidottavaksi isoihin 1/0–4/0 sinkkukoukkuihin.

Perho on osoittautunut luotettavaksi valinnaksi perukkeeseen monessa tilanteessa, ja sen sidonnassa voidaan mainiosti käyttää viidakkokukon silmähöyhenten jäljitelmiä. Niitä voikin suositella, sillä laillista luomumateriaalia ei ole käytännössä nykyään CITES-säännösten vuoksi enää saatavilla.

Pertti Kanerva esittelee Vivien-lohiperhon Erän numerossa 6/2022. (artikkeli avautuu tilaajatunnuksilla)