Toinen tärkeistä läskisoosin osasista on ruskeakastike, joka syntyy pannulla sekoittamalla vehnäjauhoja voihin.
Kunnolla ruskistetun kastikkeen tekeminen vie aikaa, joten retkiversioon käytin lisänä lihafondia ja kastike valmistui nopeasti.
Kastike sekoitetaan käristettyjen lihojen kanssa ja annetaan hiljalleen muhia. Vanhoja ohjeita lukiessa tuntuu, että keittoajalla jopa kilpailtiin, niin toinen toistaan pidempiä aikoja resepteistä löytyy.
Läskisoosi syödään perunoiden kanssa, keitetyt tai muusi ovat yleisimmät.
Huippuravintoja Finnjävelin annoksessa on perunakroketti. Kun sen leikkaa halki, valuu sisältä kuuma herkullinen kastike sianlihan päälle. Taivaallisia makuelämyksiä ryydittävät persilja, hunajankukka ja puffattu siannahka.
Vaikka helpossa nuotioversiossa on samantyyppinen makumaailma kuin fine dining -versiossa, ei samasta ruoasta voi puhua. Toisaalta eivät ne vanhojen pirttienkään ruoat identtisiä olleet.
Joppe Ranta esittelee läskisoosin retkiversion Erä-lehden numerossa 6/2022 (artikkeli avautuu tilaajatunnuksilla).